Uoči Hrvatskog narodnog sabora

Čović obećao najbolje rezultate do sada

Hrvatski narodni sabor (HNS) održao je 30.sjednicu Predsjedništva HNS
Vijesti / Politika | 21. 01. 2019. u 13:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''HNS će u subotu napraviti najbolje rezultate do sada'', rekao je Dragan Čović predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) nakon današnje sjednice Predsjedništva HNS-a.

''Dobro je da smo prošli sva tehnička pitanja koja se mogu otvoriti na samom Saboru i prihvatili uopćeni pristup Deklaraciji HNS-a kako bi povjerenstvo do kraja dana tekst moglo pročistiti jer bi se sutra trebalo dati na tiskanje, to je značajan i najsloženiji dokument koji smo do sada radili na HNS-u'', kazao je Čović dodajući da se ovaj dokument sastoji od sedam točaka.

Najbolji rezultati

''Osim pripreme HNS-a i detalja oko izbora budućeg predsjednika, predsjedništva i svih stvari koje se biraju, skupština je i izvještajnog karaktera kada želimo raspraviti sva pitanja, koja su nas pratila zadnje dvije godine. Na kraju završni čin će biti usvajanje deklaracije, koja je sveobuhvatna. Osim toga danas smo raspravljali i oko aktualne političke situacije, željeli smo se informirati oko onog što se događa u BiH i o implementaciji izbornih rezultata, te očekivanja oko uspostave izvršne vlasti na županijskoj razini.  Danas smo napravili dobar posao i imat ćemo izvrstan Sabor u subotu, koji će napraviti najbolje rezultate do sada'', kazao je Čović.

Apelacija Ustavnom sudu na odluku Središnjeg izbornog povjerenstva, koja je najavljena na prošloj sjednici, je kako Čović kaže 'otišla', zajedno s drugim apelacijama.

(ne)sporazum s 'devedesetkom'

Komentirajući sporazum koji je HDZ BiH potpisao s HDZ-om 1990, te nesuglasica koje su nastale nakon potpisivanja, Čović kaže da je sporazum jasan.

''Nejasnoća ne može biti, taj sporazum je jasan. U nekoliko točaka smo uopćeno kazali da radimo zajedno na rješenju svih ključnih pitanja hrvatskog naroda u BiH. Ne vidim s te strane bilo kakvih nesporazuma, da li svatko želi tu suradnju na ovoj razini je pitanje za svaki politički subjekt koji pravi ovakve sporazume za njega'', poručio je Čović.

Jedna od točaka je i Mostar, rekao je.

Foto: Bljesak.info / Detalj sa sjednice Predsjedništva HNS

I Mostar u deklaraciji

''Jedna od točaka deklaracije govori o porukama Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava i provedbi tih poruka koji se tiču BiH. Naravno tu se spominje kad su u pitanju odluke Ustavnog suda, tu je sve što se tiče legitimnog predstavljanja kada je u pitanju Predsjedništvo i Dom naroda, a tu je naravno i pitanje Mostara'', kaže Čović dodajući da je dokument kroz sedam točaka dotaknuo sve ono što 14 političkih subjekata u svom političkom izričaju jeste.

''Nema nijednog segmenta života koji nije dotaknut od našeg EU puta, Domovinskog rata, socio-ekonomskog stanja, legitimnog predstavljanja…'', kaže Čović.

Formiranje vlasti

Što se tiče formiranja vlasi na nivou BiH i Federacije, Čović je dodao da se nije se ništa dinamično događalo.

''Vodim razgovore četiri - pet dana, imam susret s lokalnim dužnosnicima i općinskim i županijskim odborima, kada prođemo naše lokalne sredine, imat ćemo jasne stavove. Završili smo dogovore u Središnjoj Bosni i Posavini i dogovori bi se mogli implementirati naredni tjedan u potpunosti i Dom naroda i Vlade, ostaje nam ovdje još u Mostaru i Hercegbosanskoj županiji, gdje vjerujem da ćemo imati Dom naroda i Vladu. Županije gdje mi jesmo većina, do 10. veljače bi sve trebalo biti završeno'', kaže Čović.

Nada se da će i u ZDK-u, gdje HDZ u Skupštini ima tri predstavnika, imati kvalitet kada je u pitanju izborna vlast.

''Vidjeli ste najave da se bošnjački set stranaka okuplja, ali vidimo da SBB neće da sudjeluje u tome, tako da ne bi spekulirao o tome što radi bošnjačka politička scena'', kaže Čović, podvlačeći da je sužen prostor za špekulacije.

Foto: Bljesak.info / Sjednica Predsjedništva HNS-a

Ništa bez Izbornog zakona

''Imat ćemo jasan Dom naroda u narednih 7-8 dana što će stvoriti mogućnost da se na Federalnoj razini usvoji proračun i u drugom Domu. Do nas neće biti kada je uspostava Vijeća ministara i Federalne vlade, za koju znate uvjet. Bez Izbornog zakona neće se dogoditi implementacija izbornih rezultata, što znači partneri s kojima želimo graditi budućnost morat će shvatiti da nikada više nećemo doći u poziciju da netko bira naše predstavnike, što god netko mislio o tome'', poručuje Čović.

Kaže da ako budu završene županijske vlade, a kaže da hoće gdje HDZ ima većinu i Dom naroda onda, smatra Čović, nema razloga da vlast normalno ne funkcionira.

''Ali manjkavosti izbornog procesa morat ćemo otkloniti. Svako rješenje koje osigura legitiman izbor članova predsjedništva i Doma naroda, za nas je prihvatljivo rješenje. Pozivamo prijatelje Bošnjake da razumiju da bez tog uvjeta teško ćemo napraviti bilo kakav iskorak, a on se odražava na funkcioniranje države u cjelini, na pravnu državu…'', poručuje Čović.

 Komentirajući formiranje Vijeća ministara Čović je rekao:

''Jasno je dva bošnjačka člana predsjedništva uvjetuju Dodika, za neke stvari da bi dali suglasnost za mandatara Vijeća ministara. To se ne smije događati ako znamo da imamo mandatara unaprijed zadanog. Znamo da je to predstavnik srpskog naroda pobjednik u RS-u, onda bi logično bilo da i ostala dva člana Predsjedništva koja su bošnjačkim glasovima došli da podrže takve inicijative i ne stvaraju bilo kakav prijepor. Ako tako nastave imat će reakciju s druge strane''.

Kopirati
Drag cursor here to close