Treba se dogovarati

Čović: Naš uvjet za izbore

''Vidjet ćemo i do kada će trajati izvanredno stanje i ima li uopće uvjeta za komuniciranje. Ako se to odulji na neko dulje razdoblje, onda su uvjeti za izbore upitni'', rekao je Čović.
Vijesti / Politika | 06. 05. 2020. u 17:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Morat će se dogovarati. Vidjeli ste na primjeru aranžmana s MMF-om da se rješenje postiglo tek kada smo sjeli na toj političkoj razini'', rekao je u intervjuu za Večernji list Dragan Čović čelnik HDZ-a BiH.

Kaže kako su se poslije tog dogovora opet dogodile neke opstrukcije.

''Ali to će se riješiti. Mislim da je dobar put kombiniranje stalnih dogovora i otklanjanje prepreka za funkcioniranje sustava. Bojim se da ćemo u protivnom imati stalne blokade, zlouporabe, zastoje. Ono na čemu mi inzistiramo je da znamo što je vlast, a što oporba. Čini mi se da se to potpuno izmiješalo, što potvrđuje način glasovanja o izboru članova SIP-a. Ne može onda netko iz formalne oporbe govoriti da nisu pozicija ako glasuju za ono što traži SDA bez dogovora s onima s kojima formalno činite vlast. Ne možete biti partneri po potrebi. Tako da će ti sastanci biti potrebni na razini predsjednika stranaka u predstojećem razdoblju, posebno ako znamo da su brojna neriješena kadrovska pitanja na svim razinama koja stoje po godinu i više zbog izbjegavanja dogovora i kompromisa'', rekao je Čović.

Na pitanje hoće li biti organizirani lokalni izbori ove godine rekao je kako je prva stvar spor oko legitimiteta Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u sadašnjem sazivu.

''Ako je netko organiziran izvan zakona, procedura i kriterija, onda on ne može imati legitimitet. Druga stvar je to da bi lokalni izbori trebali biti organizirani u prvom tjednu listopada, što mi podržavamo. Jedini naš uvjet je da se oni organiziraju transparentno, da se mogu nadzirati. Ako nema uvjeta da se oni organiziraju, onda treba sjesti tamo gdje treba, a to je Parlamentarna skupština BiH i dogovoriti što uraditi. Vidjet ćemo i do kada će trajati izvanredno stanje i ima li uopće uvjeta za komuniciranje. Ako se to odulji na neko dulje razdoblje, onda su uvjeti za izbore upitni'', rekao je Čović i dodao kako, što se tiče HDZ-a i cijelog HNS-a, rade kao da će izbori biti i spremni smo za njih.

 


''Očekujemo uvjerljivu pobjedu na tim izborima, ali ne smijemo upasti u zamku bezakonja ili neke anarhije, posebno kada imate ovakav odnos prema SIP-u koji je trebao biti potpuno izdvojen iz politike. To je prvo pitanje koje ćemo morati mi lideri stranaka raspraviti među sobom. Ja sam tu očekivao i glasnije i jasnije očitovanje predstavnika međunarodne zajednice jer je u pitanju ozbiljna kompromitacija zakona i procedura'', naveo je, između ostalog, Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close