Sastanak predsjedništva HDZ

Čović: Izjave bošnjačkih predstavnika jasno prezentiraju tko ne želi sporazum

Ustav ne treba mijenjati, kaže Dragan Čović, ali Izborni zakon treba
Vijesti / Politika | 05. 03. 2021. u 14:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Domu HDZ-a BiH u Mostaru održana je 20. redovita sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH. Na današnjoj sjednici razgovaralo se o aktualnim političkim temama sa svih razina vlasti u BiH, aktualnostima u sklopu pregovora oko pitanja Izbornog zakona BiH, kao i ključnim političkim prioritetima u predstojećem razdoblju.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović predstavio je razgovore i smjernice koje su dogovorene s predstavnicima SDA na temu Izbornog zakona BiH s čim je javnost već i upoznata.

Foto: PR HDZ BiH

Formirane radne skupine u sklopu nedavnih razgovora trebaju osigurati ubrzani tempo šireg paketa koji rješava diskriminatorne odredbe koje onemogućavaju konstitutivna prava hrvatskom narodu i jednako važno osigurava stabilnost i funkcionalnost zakonodavne i izvršne vlasti.

Izjave u javnosti koje se mogu čuti i posljednjih dana od strane bošnjačkih predstavnika zapravo jasno prezentiraju tko i zašto ne želi postići sporazum koji će usmjeriti sve ostale procese, iako je u lipnju prošle godine takvo što potpisano i s međunarodnim predstavnicima pred cjelokupnom javnosti koja je tome potpisivanju mogla posvjedočiti.

U izjavi za medije Čović izdvojio je važnost svih razgovora koji slijede i koji će biti intenzivni kako bi se do kraja travnja predložio zajednički model.

Foto: PR HDZ BiH

''Prijedlozi koji zagovara HDZ BiH i HNS omogućavaju kandidaturu i pripadnicima Ostalih i rješava pitanje Sejdića i Fincija. Smatramo da Ustav BiH nije nužno mijenjati nego kroz izborno zakonodavstvo riješiti te stvari. Promjene Ustava zahtijevaju dvotrećinsku većinu i nisam siguran posjedujemo li u Parlamentu BiH takav kapacitet. Svi prijedlozi koji omogućavaju legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda su nama prihvatljiva i to sam jučer također istaknuo'', izdvojio je predsjednik Čović u obraćanju za medije.

Predsjedništvo HDZ-a BiH je komentiralo i događanja u procesu nabavke cjepiva te problematiku nabavke u okviru programa „Covax“. Predsjedništvo HDZ-a BiH pozvalo je sve ključne institucije u ovom procesu na zajedničku koordinaciju kako bi proces cijepljenja što skorije započeo.

Zdravstvena sigurnost je u ovome trenutku prijeko potrebna te bi ujedno i skinula teret sa zdravstvenog sektora, bolnica i klinika koje su još uvijek pod velikim opterećenjem, naveli su iz HDZ-a u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close