Susret

Čović i Wigemark: Bez čega nema izbora u BiH

Zajedno su prokomentirali i Strategiju Europske unije o proširenju, te istakli kako ona daje dodatni podsticaj BiH na europskom putu.
Vijesti / Politika | 15. 02. 2018. u 14:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović razgovarao je danas sa šefom Delegacije Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Lars-Gunnarom Wigemarkom o napretku BiH na euroatlantskom putu i o izmjenama Izbornog zakona.

Čović je informirao Wigemarka da su svi odgovori na Upitnik Europske komisije završeni, te da će ih predati dužnosnicima Europske unije 28. veljače. Istaknuo je također kako je za BiH izuzetno važno da što prije dobije kandidatski status, te da će se sve uraditi da se to i ostvari.

Zajedno su prokomentirali i Strategiju Europske unije o proširenju, te istakli kako ona daje dodatni podsticaj BiH na europskom putu.

Razgovaralo se i o izmjenama Izbornog zakona, te je Čović istaknuo kako izmjene Izbornog zakona moraju osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, u skladu s presudom Ustavnog suda BiH, što se jasno odnosi i na izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

''Bez tih rješenja neće se moći organizirati legalni i legitimni izbori u listopadu 2018., te provesti izborni rezultati'', priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Čović je i službeno je najavio da će 28. veljače BiH posjetiti visoki dužnosnici Europske unije kojima će biti uručeni finalizirani odgovori na Upitnik Europske komisije.

U BiH bi tada trebali doći visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, komesar EU za proširenje Johannes Hahn i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Čović je naglasio da činom završavanja odgovora na Upitnik EK imamo formalno sve da bi BiH dobila kandidatski status za članstvo u Europskoj uniji.

Napomenuo je i da svako ima pravo da komentira sve ono što se nalazi u Strategiji o zapadnom Balkanu, ali ono što je on pročitao iz tog dokumenta je da BiH može biti u prvoj grupi zemalja na putu ka EU ukoliko to želi te je pozvao i ostale da vide gdje je BiH u odnosu na ostale zemlje regiona.

Čović je potvrdio da su članovi državnog Predsjedništva na današnjoj sjednici sve točke dnevnog reda jednoglasno usvojili, a među njima je bilo i ispunjavanje uvjeta za aktivaciju Akcijskog plana (MAP) za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Predsjedavajući Čović izrazio je očekivanje da će već na narednoj ministarskoj konferenciji u aprilu biti prepoznati napori BiH u tom smislu te da će biti pozitivnih efekata.

Na sjednici su razriješeni i imenovani generali, a od 13 dosadašnjih pet je otišlo u penziju, dok je na lični zahtjev 20 brigadira također otišlo u penziju zbog novog Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju.

Kopirati
Drag cursor here to close