Bijelo-crvena

Cormack: Hrvati u BiH zaslužuju svoja prava!

"Ja razumijem sve u ovoj zemlji uključujući i Hrvate. Oni, također, zaslužuju ne samo svoja prava, nego da osjete kako je ovo zaista njihova zemlja i kako su oni zaista građani BiH", kazala je Cormack
Vijesti / Politika | 24. 03. 2018. u 17:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka veleposlanica Maureen Cormack dala je opširni intervju za portal Frontal.ba.

Na upit novinara ovoga kako gleda na nezadovoljstvo Hrvata položajem unutar FBiH ona je odgovorila:

"Prema Daytonskom mirovnom sporazumu, svi su konstitutivni narodi u BiH, svi imaju potpuna prava prema tom Ustavu. Ja se sastajem s Hrvatima, s Bošnjacima, kao i sa Srbima širom Bosne i Hercegovine.

Ja razumijem sve u ovoj zemlji uključujući i Hrvate. Oni, također, zaslužuju ne samo svoja prava, nego da osjete kako je ovo zaista njihova zemlja i kako su oni zaista građani BiH.

Ali građani se meni kada razgovaram s njima ne žale na etnička pitanja nego se svi žale na ista pitanja a to su korupcija u njihovim gradovima, ekonomski problemi, obrazovni problemi, problemi da njihova djeca dođu do zaposlenja.

SAD ni u prošlosti, a ni nisu podržavale treći entitet jer mi ne smatramo da je rješenje bilo kojeg od ovih problema daljnja podjela BiH. Jasno je kako je za rješenje potrebno da političari i građani BiH zajedno rade na zajedničkim rješenjima. Ovo je prilično mala zemlja i svi treba zajedno raditi kako bi se izgradila budućnost kakvu građani žele“ rekla je Cormack.

Kopirati
Drag cursor here to close