Dijana Tomašegović-Tomić

Ćorićeva odvjetnica: Vijeće je tražilo da se presuda poništi, ali...

"Indikativno je što je Sudsko vijeće kazalo kako bi presudu zbog manjkavosti trebalo ukinuti, a svejedno su je izrekli", kazala je za Dnevnik.ba Dijana Tomašegović-Tomić, odvjetnica Valentina Ćorića.
Vijesti / Politika | 30. 11. 2017. u 18:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Dijana Tomašegović-Tomić

Dijana Tomašegović-Tomić, odvjetnica Valentina Ćorića, zapovjednika Vojne policije HVO-a, osuđenog na 16 godina zatvorske kazne u predmetu "Prlić i ostali", kazala je za Dnevnik.ba, kako je indikativno što je Sudsko vijeće kazalo kako bi presudu zbog manjkavosti trebalo ukinuti.

"U ovom trenutku prerano je za ozbiljan komentar presude s obzirom na to da da ju je bilo nemoguće u tako kratkom vremenu pročitati i analizirati. Zbog toga za sada možemo govoriti samo na temelju onog što smo jučer čuli u sudnici, a to je premalo za ozbiljne zaključke", izjavila je Tomašegović-Tomić.

Smatra i kako je vrlo indikativno za ocjenu presude što su pojedini članovi Sudskog vijeća dali izdvojena mišljenja prilikom odlučivanja o odgovnornosti okrivljenih.

"Blago rečeno, neobično je da Sudsko vijeće, a što smo jučer svi čuli, u svojoj odluci navodi kako bi presudu zbog njezinih nedostataka trebalo ukinuti, ali su odlučili da to ipak neće učiniti", rekla je Tomašegović-Tomić.

Odvjetnica Tomašegović-Tomić, također, naglašava kako svatko mora imati na umu kako Haaški tribunal postupa po specifičnim pravilima, odnosno, ocjeni dokaza, pravnim standardima koja se primjenjuju i načinu na koji se ista tumače u ovom sudu.

"Prilikom ocjene bilo kakve odluke ovog, svatko mora imati na umu da se radi o Sudu koji postupa po specifičnim pravilima nesvojestvenim u cijelosti bilo kojem postojećem pravnom sustavu. Jednako tako, ovaj se sud oslanja uglavnom samo na vlastitu sudsku praksu dezavuirajući odluke drugih sudova, uključujući međunarodne, primjerice Europskog suda za ljudska prava", naglasila je Tomašegović - Tomić.

Odvjetnica Tomašegović-Tomić naglašava i kako optužnica u predmetu "Prlić i ostali" ni pred kojim drugim sudom ne bi mogla biti potvrđena zbog svojih nedostataka, a kamoli da bi se temeljem nje igdje postupalo i donosilo meritorne odluke.

Odgovarajući na pitanje kako će se presuda odraziti na odnose Hrvatske i političkog Sarajeva, Tomašegović-Tomić, istaknula je kako kao odvjetnica nije mjerodavna odgovoriti na to pitanje, međutim, smatra, kako bi bošnjački čelnici trebali iznaći mudrosti i sagledati širi kontekst od vlastitog dvorišta.

"Republika Hrvatska  uvijek je bila prijatelj Bosne i Hercegovine i na sve zamislive načine pomogla joj je u prošlom ratu i podržava je i danas na njezinom putu u EU. Osim toga, ova presuda ima jako emocionalni i psihički učinak na cijelo stanovništvo BiH pa mislim da bi  bošnjački čelnici iz  BiH trebali voditi računa o osjećajima svih svojih državljana, a to su i Hrvati u BiH. Bilo kakva euforija, obzirom na sve jučerašnje događaje je neprimjerena i neukusna", naglasila je Tomašegović-Tomić.  

Odgovarajući na pitanje, postoji li mogućnost revizije postupka, Tomašegović-Tomić je kazala kako će se o tom moći više reći nakon analize cijele presude.

"Temeljem informacija kojima za sad raspolažemo, smatramo kako postoji velika vjerojatnost da ćemo iskoristiti tu opciju", naglasila je odvjetnica Valentina Ćorića.

Tomašegović-Tomić, odgovarajući na pitanje, hoće li Tužiteljstvo BiH sada imati jak argument u nastavku pravosudnog progona pripadnika HVO-a, kazala je kako presuda automatizmom ne znači osuđujuće presude za eventualne optuženike.

"Svako suđenje je suđenje za sebe i ovisi o nizu faktora koji će se događati u svkaom postupku ponaosob", zaključila je Dijana Tomašegović-Tomić, odvjetnica Valentina Ćorića.

Kopirati
Drag cursor here to close