EU je stvorena da bude posebna

Constantinescu: Tijekom predsjedavanja Vijećem EU unaprijediti politiku proširenja

Ambasadorica Rumunjske u BiH Dana-Manuela Constantinescu osvrnula se na pitanje zapadnog Balkana u smislu daljnjeg proširenja EU, napominjući da je to područje od strateškog interesa za EU
Vijesti / Politika | 03. 02. 2019. u 10:19 Fena/ Hana Imamović

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Dana-Manuela Constantinescu

U razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2019. godine Rumunjska će predsjedavati Vijećem Europske unije što je prvo njeno predsjedavanje Vijećem od kada je ova zemlja postala punopravna članica Europske unije.

Radeći pod motom "Kohezija, zajednička europska vrijednost", predsjedavanje Rumunjske Vijećem EU će se fokusirati na pronalazak rješenja koja će se ticati kako interesa država članica tako i vizije europskih institucija u smislu jačanja duha ujedinjenije Europe.

Kako je u intervjuu za Fenu kazala veleposlanica Rumunjske u Bosni i Hercegovini Dana-Manuela Constantinescu, rumunjsko predsjedavanje dolazi u trenutku kada su potrebni zajednički napori država članica i institucija EU da bi se pronašla djelotvorna rješenja za velike izazove s kojima se EU suočava.

Tijekom predsjedavanja Vijećem EU, dodala je Constantinescu, bit će organiziran sastanak u Sibiu 9. svibnja na Dan Europe, neposredno prije izbora za Europski parlament, a cilj je iskoristiti taj trenutak da bi se poslala poruka jedinstva unutar EU, ali i sagledala njena budućnost.

''Rumunjska je koordinirala svoj program rada predsjedavanja s Finskom i Hrvatskom, ali i s prethodnicom na tom mjestu Austrijom, s ciljem osiguranja visokog stupnja kontinuiteta i dosljednosti programa EU'', istaknula je rumunjska veleposlanica u BiH.

Najavila je da će se najvažnije teme odnositi na definiranje proračuna EU za period od 2021. do 2027. godine, funkcioniranje unutrašnjeg tržišta, jačanje socijalne dimenzije EU, unutarnju sigurnost, borbu protiv terorizma, upravljanje migracijskim izazovima te jačanje EU institucija na globalnom nivou.

Ambasadorica Rumunjske u BiH Dana-Manuela Constantinescu osvrnula se na pitanje zapadnog Balkana u smislu daljnjeg proširenja EU, napominjući da je to područje od strateškog interesa za EU te će također biti u vrhu prioriteta tijekom predsjedavanja Rumunjske Vijećem EU.

''Stoga, pored postizanja stalnog napretka u politici proširenja EU u okviru dogovorenih parametara, a u skladu sa zabilježenim napretkom, posebna će se pozornost posvetiti podršci reformama, demokratizaciji i pomirenju na zapadnom Balkanu'', naglasila je.

Također, Rumunjska će pozornost posvetiti i podršci europske perspektive zapadnog Balkana s ciljem novog poticaja politici proširenja kao osnovi za osiguranje stabilnosti i prosperiteta u regiji.

Veleposlanica nadalje napominje da će se pažnja usmjeriti i na provedbu principa, kriterija i instrumenata politike proširenja, misleći pri tome na odredbe uključene u sporazume o stabilizaciji i pridruživanju i odluka Vijeća EU.

''Rumunjska će nastaviti pružati snažnu podršku euroatlantskoj perspektivi regiji zapadnog Balkana, imajući na umu vlastito iskustvo da proces pristupanja, u kojem provedba potrebnih reformi igra ključnu ulogu, nije laka'', podvukla je Constantinescu.

Pozitivnim je nazvala činjenicu da su sva tri člana Predsjedništva BiH za svoju prvu zvaničnu posjetu od imenovanja na ovu dužnost imali u Bruxellesu, gdje su uspjeli uskladiti s dužnosnicima Europske unije daljnje napore za jačanje europskog puta.

Pozvala je bh. vlasti da djeluju u skladu s preuzetim obvezama u Bruxellesu, ali je pozvala i lokalne političare i vlasti da ostave otvorena politička pitanja po strani i pošalju poruke o dobrobitima punopravnog članstva u Europskoj uniji.

Podsjetila je da ulazak u EU predstavlja mnogo više od tehničkog procesa, to je generacijski izbor, baziran na temeljnim vrijednostima koje svaka zemlja treba prihvatiti, počevši od vanjskih i regionalnih politika države do onoga što djeca uče u školi.

''EU je stvorena da bude posebna, s vremenom se pokazao i jedinstvena. To je više od unije država, to je unija historije, oformljena sa svrhom i vjerujem da bi BiH mogla biti dio toga, ali većina posla mora se obaviti u BiH u smislu ispunjenja preuzetih obveza'', istaknula je rumunjska veleposlanica u BiH.

Govoreći o bilateralnim odnosima između BiH i Rumunjske, veleposlanica je naglasila da ove dvije zemlje imaju vrlo dobre političke odnose, ali smatra da uvijek postoji prostor za poboljšanja i daljnje unapređenje odnosa imajući u vidu da su zemlje geografski vrlo blizu i dijele zajedničku povijest.

Plan je, dodala je, da se više pažnje usmjeri trgovinskoj razmjeni, koja se može dalje razvijati, a radi se i na jačanju poslovnog okruženja među državama.

Kako je zaključila veleposlanica Rumunjske u Bosni i Hercegovini Constantinescu u intervjuu za Fenu, odnose je moguće unapređivati i na kulturnom polju s obzirom na činjenicu da je Balkan kombinacija tradicionalnog načina života i zapadnih utjecaja što čini balkansku civilizaciju jedinstvenom.

Kopirati
Drag cursor here to close