Ukratko

Čolak: Nema dogovora bez stranaca

"Treba biti objektivan i reći da to neće ići bez određene vrste medijacije međunarodnih predstavnika ovdje. Bez toga naprosto neće ići, postoje politički akteri u ovoj državi kojima nije stalo da se bilo šta promijeni", kazao je Čolak.
Vijesti / Politika | 07. 10. 2021. u 18:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik u PS BiH iz reda HDZ BiH Bariša Čolak govorio je o aktuelnim političkim prilikama i odnosima na domaćoj i regionalnoj sceni.

O posljednjim navodima o nasilju nad migrantima na hrvatskoj granici, Čolak je kazao da treba svaki incident pomno istražiti, prenosi N1.

"Dakako da treba, svaki incident treba pomno istražiti i utvrditi odgovornost te sankcionirati počinitelje i one koji stoje iza toga. Meni je jako teško komentirati jer vjerujem da ne znam više nego vi. Treba utvrditi zašto je takvo nešto napravljeno i na takav način", istaknuo je. 

Citirao Čovića

Dodao je da se nalazimo u jednoj od najvećih kriza od Daytona do danas.

"Sada je to do institucija, šta će koja napraviti ne znam ali vidite i sami kakvo je stanje u institucijama. Sve je u izvjesnom zastoju, mi se nalazimo u jednoj od najvećih kriza od Daytona do danas. Nadam se da će početi s radom institucije jer je bez toga iluzorno očekivati bilo kakav napredak", naglasio je Čolak. 

Istaknuo je kako je ispunjavanje kriterija za ulazak u EU ključno, a i sami smo "svjedoci činjenice da jedan broj zemalja EU i nije baš za proširenje, pa ako je i suditi po izjavi gospođe Merkel i rekla da ni njoj nije prihvatljiv sam datum pristupanja" te da to nije samo izgovor vladajućih. 

"Ma ne, apsolutno ne. Ja ponavljam, oni koji su bili realni promatrači mogli su to znati prije mjesec, dva ili tri da će stanje biti ovakvo. Ono što ohrabruje jeste da su ovakvi sastanci učestali. Sada imamo tu odgovarajuću financijsku injekciju, vidjet ćemo koliko će to doprinijeti popravljanju odnosa. Prilike nisu dobre ne samo u BiH, nego i kod naših susjeda", kazao je Čolak.

'Treba biti objektivan'

On je komentirao i izborni zakon te ukidanje etničkog predznaka naroda u BiH. 

"Nijedna presuda Europskog suda ne traži ukidanje etničkog predznaka kao i što ne traži bilo kakvu vladavinu većine, nego da se harmoniziraju odnosu između konstitutivnih naroda i svih drugih u BiH. Radi se o tri kontitutivna naroda, to je u različitim oblicima, imenici ili pridjevu kada su u pitanju Bošnjaci, odnosno Hrvati u samom Ustavu najmanje istaknuto 16 puta", istaknuo je. 

Čolak navodi kako bi najbolje bilo da se predstavnici naroda u BiH mogu sami dogovoriti, ali treba biti objektivan. 

"Treba biti objektivan i reći da to neće ići bez određene vrste medijacije međunarodnih predstavnika ovdje. Bez toga naprosto neće ići, postoje politički akteri u ovoj državi kojima nije stalo da se bilo šta promijeni. One politike koje nastoje da se ništa ne promijeni nažalost žele zadržati status quo, ali ne znam koliko su svjesni činjenice da time štete ne samo Hrvatima u BiH nego po mom sudu rade izravno protiv BiH", kazao je. 

Dodao je da je jedino rješenje razgovor.

"Mislim da je jedino rješenje razgovor, dogovor i prihvaćanje rješenja o kojima smo se usaglasili ako nemamo nekih boljih rješenja u kojima se možemo usaglasiti".

Kopirati
Drag cursor here to close