Izmjene Izbornog zakona

Čolak: Bošnjaci preglasavanjem Hrvata žele FBiH pretvoriti u bošnjački entitet

Uz rad toga povjerenstva uz posredovanje SAD-a i EU-a zasebne razgovora vode i predstavnici HDZ-a BiH i SDA.
Vijesti / Politika | 26. 07. 2021. u 15:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Međuresorne radne skupine za izmjene Izbornog zakona u BiH Bariša Čolak, inače visoki dužnosnik HDZ-a BiH, izjavio je da bošnjačke stranke opstruiraju dogovor o izmjenama Izbornog zakona kako bi mogli nastaviti preglasavati Hrvate te "u konačnici" pretvoriti Federaciju BiH u bošnjački entitet.

"Temeljni razlog ovakvog odugovlačenja jeste zadržavanje postojećeg stanja koji Bošnjacima kao većinskom narodu u Federaciji BiH osigurava mogućnost izbora dva člana Predsjedništva BiH i značajnog utjecaja na izbor hrvatskih izaslanika u Dom maroda, rekao je Čolak u intervju od ponedjeljka za portal Politika24 iz Mostara.

"U konačnici (to bi vodilo u) pretvaranje Federacije BiH u bošnjački entitet", rekao je.

Čolak je član Međuresornog povjerenstva o izmjenama Izbornog zakona BiH u kojem su sve parlamentarne stranke u BiH i koje na desetak sjednica do sada nije postiglo nikakav napredak.

Uz rad toga povjerenstva uz posredovanje SAD-a i EU-a zasebne razgovora vode i predstavnici HDZ-a BiH i SDA.

Hrvatske stranke traže da se uz provedbu presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu, kojim se inzistira na otklanjanju diskriminacije manjina, izmjenama Izbornog zakona osigura i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda bez preglasavanja što je sadržaj presude Ustavnoga suda BiH.

Postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona na temelju sporazuma iz Mostara kojega su prošle godine potpisali čelnici vodeće hrvatske i bošnjačke stranke HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović ključno za relaksiranje odnosa Bošnjaka i Hrvata, kaže Čolak.

"Poštivanje dogovora i potpisanih sporazuma po mom dubokom uvjerenju je temeljna pretpostavka za uspostavu nužnog povjerenja i međusobnog uvažavanja", rekao je.

"Glavni razlog za nemogućnost relaksiranja odnosa između Bošnjaka i Hrvata, prije svega u FBiH gdje ova dva naroda dominantno žive", jest to što predsjednik SDA Izetbegović ne poštuje dogovoreno i potpisano, rekao je.

Čolak ne smatra realnim da predstavnici SAD-a i EU-a koji sudjeluju u razgovorima o izmjenama Izbornog zakona ponude svoje prijedloge.

No oni snažno podupiru ovaj proces, ustvrdio je u intervjuu.

Izaslanik u državnom Domu naroda Parlamenta BiH, Čolak upozorava na posljedice ako se ne postigne dogovor o izmjenama Izbornog zakona, prenosi Hina.

Ako takav dogovor izostane bila bi nemoguća provedba izbornih rezultata budući da je Ustavni sud BiH izbrisao odredbe o načinu popunjavanja gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda u Federaciji BiH.

"Ako se promjene ne dogode, pitanje je kako održati izbore po zakonu u kojem je Ustavni sud stavio izvan snage odredbe po kojima se vrši popuna Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a samim tim i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH", rekao je Čolak.

Kopirati
Drag cursor here to close