Nek' je i 6.000 KM, samo da je redovna

Članovi Predsjedništva imaju sedam puta veću plaću od prosječne u BiH

Tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine primaju sedam puta veću plaću od prosjeka u državi.
Vijesti / Politika | 24. 02. 2018. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema posljednjim službenim objavljenim podacima, najveću mjesečnu plaću u regiji ima predsjednik Slovenije Borut Pahor. Kako se navodi u njegovom imovinskom kartonu, dostavljenom Izbornom povjerenstvu, njegova mjesečna primanja iznose 3.322 eura.

Više od 3.000 eura iznose mjesečne plaće hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa navodi da Grabar-Kitarović ima neto plaću blizu 3.276 eura, dok članovi Predsjedništva BiH u prosjeku zarađuju 3.091 euro.

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine navodi da članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić primaju 2.862, 2.874, odnosno 3.536 eura mjesečno, javlja Al Jazeera.

Prema javnim podacima, predsjednik Srbije ima trostruko manju plaću od hrvatskih i bh. susjeda. Aleksandar Vučić mjesečno prima 1.083 eura, što je najmanja predsjednička plaća u regiji.

Foto: Al Jazeera Balkans / Infografika

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović mjesečno zaradi neto 2.423 eura, kosovski predsjednik Hashim Thaci 2.873 eura.

Manje od 2.000 eura mjesečno zarađuju predsjednici Makedonije Gjorge Ivanov (1.250) i Albanije Ilir Meta (1.425).

Ako predsjednička primanja usporedimo s prosječnom plaćom u regiji, apsolutni su rekorderi predsjednik Kosova i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Plaća Hashima Thacija gotovo je osam puta veća od prosječne, a tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine primaju sedam puta više od prosjeka u toj državi, javlja Al Jazeera.

Predsjednici Hrvatske, Makedonije i Slovenije primaju tri puta veću plaću od prosjeka u svojoj zemlji, dok predsjednik Srbije prima dvostruko više nego što iznosi prosječna plaća u Srbiji.

Prema posljednjim službenim statističkim podacima, najviše su prosječne plaće u regiji u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniže u Makedoniji te Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close