Dodik

Cilj Erdoganove posjete – obilježavanje prostora za migrante

"Podvala je priča o nekoj njegovoj predizbornoj kampanji. Mislim da je riječ upravo o obilježavanju nekog prostora, koji naravno treba ojačati činjenicom da pobijedi željena opcija kod Bošnjaka da bi mogla sutra prihvatiti migracijske grupe koje će s
Vijesti / Politika | 22. 05. 2018. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da namjera skupa koji je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan održao u Sarajevu nije njegova predizborna kampanja, nego da je riječ o obilježavanju prostora koji bi mogao prihvatiti migracijske grupe koje će se ovdje integrirati.


"Podvala je priča o nekoj njegovoj predizbornoj kampanji. Mislim da je riječ upravo o obilježavanju nekog prostora, koji naravno treba ojačati činjenicom da pobijedi željena opcija kod Bošnjaka da bi mogla sutra prihvatiti migracijske grupe koje će se ovdje integrirati", rekao je Dodik.

Partnerstvo koje traje


On je za RTRS rekao da na skupu u Sarajevu nije vidio zastave Erdoganove stranke, ali je vidio zastave BiH i Turske, kao i bijele zastave sa ljiljanima, pod kojima su ubijali Srbe u Sarajevu.

"To je partnerstvo koje traje. Turska je pomagala Aliju Izetbegovića tijekom rata i ona danas stoji iza svih politika koje ovdje provodi Bakir Izetbegović i SDA i bošnjački narod, o čemu govori i Erdoganova izjava `mi odavde otići nećemo`", rekao je Dodik.

On je upitao kome to Erdogan šalje poruku da ostaju ovdje.

"Ovo je isključivo državni projekt Turske i SDA, odnosno Muslimana u BiH. Oni govore da je to njihova država. E nije! Nije čak ni država nego je teritorij. I to ću uvijek govoriti", poručio je predsjednik Srpske.

On je istaknuo da je to sve politika neoosmanizma koji je nesumnjivo prisutan na ovim prostorima, podsjetivši i na poruke Bakira Izetbegovića koji kaže da je "Erdogana sami Bog poslao, da se samo jednom u stoljeću rađaju takvi lideri, da je Alija ostavio BiH u amanet njemu...".

"To je dobra poruka za mnoge Sirijce koji se sad nalaze negdje u Turskoj i samo čekaju jednog dana da čarterima počnu dolaziti ovdje", rekao je Dodik.

On je ukazao i da rana upozoravanja, poput njegovog, uvijek budu dočekana sa veoma oštrim i žestokim osudama.

Napad na kršćanstvo

"Vidjet ćete sutra što će sarajevski tisak pisati o ovom što sam rekao. To je za njih nedopustivo, jer pogađa u suštinu. To je jedna sprega koja govori o tome da je ovo obilježen prostor u koji oni treba doseliti i tu ostati", rekao je Dodik.

On je zaključio da je to ozbiljan, dugoročan i sistematski napad na kršćanstvo.

"Ja ovo ne govorim slučajno, veoma sam zabrinut i veoma dobro znam što govorim jer naši su ljudi postali inertni i uopće više ne vide opasnosti nego sve promatraju sa stanovišta pojavnog oblika. Ako ne vide - ne vjeruju. Mora se početi vjerovati u procjene. Ozbiljne politike moraju pravtit procjene, da preduprijede loše posljedice koje mogu nastati kasnije", smatra Dodik.

On je ukazao i da je još opasnije pitanje otkud ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović na sastanku sa Erdoganom, kao i jedna službenica iz kabineta člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

"Otkud oni na tom sastanku. Je li Predsjedništvo donijelo odluku da održi sastanak na tom nivou. Tražim službeno obavještenje o tome je li donesena odluka ili ne. Ako jeste, ja ću reći uredu što su bili tamo, ali ako nije - otkud onda oni tamo, koga predstavljaju?", upitao je Dodik.

 

Kopirati
Drag cursor here to close