Poštovati hijerarhiju države

Cikotić: Migranti se trebaju vratiti u kamp 'Bira'

Vratiti na ono koje je bilo u prihvatnim centrima do 29. rujna, odnosno do zatvaranja kampa "Bira" u gradu Bihaću, jer odluku o otvaranju i zatvaranju tog kampa može donijeti Vijeće ministara BiH.
Vijesti / Politika | 02. 10. 2020. u 18:49 Bljesak.info
Cikotić: Migranti se trebaju vratiti u kamp 'Bira'

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić izjavio je danas da se stanje boravka i kretanje migranata u Unsko-sanskom kantonu treba vratiti na ono koje je bilo u prihvatnim centrima do 29. rujna, odnosno do zatvaranja kampa "Bira" u gradu Bihaću, jer odluku o otvaranju i zatvaranju tog kampa može donijeti Vijeće ministara BiH.

Cikotić je kazao da je to jedan od zaključaka sastanka na kojem su prisustvovali premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić te predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Službe za poslove s strancima te Ministarstva sigurnosti BiH na kojem su razmatrali novonastalu situaciju u odnosu na boravak i kretanje migranata na prostoru tog kantona.

Ministar sigurnosti Cikotić istaknuo je da je drugi zaključak sastanka da se nastave sve aktivnosti državnih organizacija i institucija, kao i međunarodnih organizacija koje su uključene u proces tretmana migranata u skladu s odredbama međunarodnog prava i domaćeg zakonodavstva, kao i odluka Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH i ostalih aktera te da daljnji tretman 'migranata treba raditi' u skladu tim zaključcima.

''Ti zaključci podrazumijevaju da se migranti trebaju izmjestiti iz gradskih i urbanih sredina, ali u za to pripremljene objekte. Ovdje valja poštovati hijerarhiju države, jer ne može općinsko vijeće ili kantonalna vlada diktirati državnim institucijama o međunarodnim organizacijama šta će raditi'', naglasio je.

Ministar tvrdi da se na sastanku nisu složili s prvim zaključkom, ali da su drugi prihvatili te poručio da svi prisutni na sastanku imaju jasne odgovornosti i da će razvoj situacije pratiti u odnosu na te odgovornosti.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kazao je da migranti neće biti vraćeni u kamp Bira te da zahtijeva od premijera USK i policijskog komesara da se nijedan migrant više ne smije vratiti u kamp 'Bira'.

''imamo puno moralno pravo, jer smo ponudili lokaciju kamp 'Lipa' za šta smo dali vlastita sredstva. Sada tu ima oko 1.000 smještenih migranata i nema nikakvih problema da ih sutra bude još 1.000'', istaknuo je.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić potvrdio je da se s prvim zaključkom sastanka nisu složili.

''O drugom zaključku sve vrijeme govorimo, a to je očuvanje dostojanstva građana BiH i migranata i to radimo od 2018. godine'',kazao je premijer USK.

Kopirati
Drag cursor here to close