SIP

Spremanje izbora: Devet gradova i općina nisu dostavili podatke o broju mandata

Naime, tražene podatke nisu dostavili Kozarska Dubica, Sanski Most, Oštra Luka, Tešanj, Gračanica, Živinice, Zvornik, Zenica i Ravno.
Vijesti / Politika | 27. 04. 2020. u 13:21 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Devet gradova i općina u Bosni i Hercegovini na adresu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH nije dostavilo podatke o broju vijećničkih/odborničkih mandata u gradovima/općinama, kao i podatke o broju garantiranih mandata za pripadnike nacionalnih manjina.

Naime, tražene podatke nisu dostavili Kozarska Dubica, Sanski Most, Oštra Luka, Tešanj, Gračanica, Živinice, Zvornik, Zenica i Ravno.

Urgencija im je dostavljena 23. travnja.

Inače, Središnje izborno povjerenstvo BiH je 6. travnja od svih gradskih/općinskih vijeća odnosno skupština grada/općine u BiH tražila da na osnovu člana 2.1 stav (3) Izbornog zakona BiH, u cilju blagovremenog pribavljanja podataka neophodnih zaodržavanje lokalnih izbora 2020. godine, do 15. travnja dostave podatke o broju vijećničkih/odborničkih mandata u gradovima/općinama, kao i podatke o broju garantiranih mandata za pripadnike nacionalnih manjina.

 

"Središnje izborno povjerenstvo BiH je u zahtjevu naglasilo da navedeni podaci moraju biti u skladu s brojem koji jeutvrđen statutom grada/općine. Podsjećamo na odredbu člana 13.2 Izbornog zakona BiH, koji propisuje broj članova općinskih vijeća/skupština općina, te člana 13.14 stav (1) i (2) koji propisuje da pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo na zastupljenost u općinskom vijeću, odnosno u skupštini općine i gradskom vijeću, odnosno skupštini grada srazmjerno postotku njihovog sudjelovanja u stanovništvu prema posljednjem popisu u Bosni i Hercegovini. Broj pripadnika nacionalnih manjina koji se neposredno biraju u općinsko vijeće, odnosno skupštinu općine i gradsko vijeće, odnosno skupštinu grada utvrđuje se statutom općine, odnosno grada pri čemu se pripadnicima svih nacionalnih manjina, koji u ukupnom broju stanovništva te izborne jedinice, prema zadnjem popisu stanovništva, sudjeluju s više od tri posto, garantira najmanje jedno mjesto", navode iz SIP-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close