Unutarstranačke križaljke

Čengić: Parlamentarce trebaju birati građani, a ne stranačka rukovodstva

''Parlamentarce trebaju birati građani, a ne stranačka rukovodstva, stoga unutarstranačku prag treba spustiti na 10 posto''
Vijesti / Politika | 29. 10. 2017. u 11:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni tajnik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Irfan Čengić upozorio je danas da izbori u BiH moraju biti odraz volje građana, a ne visokopozicioniranih stranačkih funkcionera.

''Parlamentarce trebaju birati građani, a ne stranačka rukovodstva, stoga unutarstranačku prag treba spustiti na 10 posto kako bi svi kandidati imali realnu mogućnost ući u parlamente u skladu s voljom birača iskazanom na izborima'', mišljenja je Čengić.

Naime, kako se podsjeća u priopćenju iz SDP-a, 2016. godine izmijenjen je Izborni zakon tako da je prag unutar kandidatske liste povećan s pet na 20 posto, što znači da bez obzira na broj glasova u većini slučajeva u parlamente će ulaziti oni koje je stranka postavila na visoko mjesto.

U priopćenju je navedeno da je SDP, kao i i organizacije civilnog društva, upozoravali, prilikom usvajanja ovog zakona, da je u pitanju korak unazad u izbornom zakonodavstvu.

Čengić je najavio da u parlamentarnoj proceduri uskoro mogla biti izmjena ove odredbe te je izrazio očekivanje i od drugih stranaka da ipak građanima prepuste izbor parlamentaraca, a ne "kadrovskim križaljkama stranaka".

''Ukoliko ne dođe do izmjene imati ćemo parlamentarce koji su imali manje glasova od svojih kolega na istoj listi, a izabrani su'', zaključuje Čengić u priopćenju SDP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close