Nezakonito praćenje

Čavić: Dok sam ja bio predsjednik RS-a nije se znalo tko koga prisluškuje

Gdje kod postoji tehnika za praćenje, ona se koristi na način koji nije dozvoljen zakonom.
Vijesti / Politika | 11. 11. 2017. u 15:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Predsjednik NDP-a Dragan Čavić 

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić upozorio je danas da ima razloga vjerovati da se na svim nivoima u BiH, gdje kod postoji tehnika za praćenje, ona koristi na način koji nije dozvoljen zakonom. Kazao je da on ne može tvrditi da i jeste tako, mada ima razloga da vjeruje kako ima takvog prisluškivanja pojedinaca.

Na tvrdnje predsjednika RS-a Milorada Dodika, da ga sigurnosne službe Bosne i Hercegovine prisluškuju, Čavić je rekao da u vrijeme dok je on bio predsjednik ''nije se znalo tko koga prisluškuje''. ''Nažalost je tako u ovoj zemlji, u kojoj vršlja tko i kako hoće i ima dosta obavještajnih službi i dosta službi iz okruženja, koje tehnički mogu da pokriju kompletan prostor BiH. To je valjda poznato'', naveo je Čavić i naglasio da je u zakonskom smislu jasno ko su ovlaštene institucije za taj posao i po čijem nalogu mogu da vrše prisluškivanje i praćenje pojedinaca.

''To može raditi samo ovlaštena agencija uz nalog suda'', podsjetio je on ističući da u tom slučaju takve radnje nisu problem. Napomenuo je da opremu za prisluškivanje ima i MUPRS-a te podsjetio što se događalo u IT sektoru u posljednjem razdoblju.

Ukazao je i da je Vlada RS-a prekršila Zakon o proračunskom sustavu, jer nije do 15. studenog dostavila Narodnoj skupštini RS-a Nacr proračuna za narednu godinu, kako bi on u konačnoj formi bio usvojen narednog mjeseca.

''Mi ne pristajemo na takvo kršenje zakona'', upozorio je Čavić podsjetivši da je Vlada planirala parlamentu dostaviti samo prijedlog proračuna, a ne nacrt tog važnog dokumenta. NDP je definirao i dokument strateških ciljeva RS-a, u kojem se zagovara ekonomski napredak, rast plaća i mirovina, rasterećenje privrede te reforma zakona koji su ključni za vladavinu prava, vojna neutralnost sve dok je u tome i Srbija, kao i u narednih pet godina ispunjavanje uvjeta na europskom putu BiH, kako bi dobila kandidatski status.

Nakon sjednice Glavnog odbora NDP-a, Čavić je novinarima najavio da će 10. prosinca u BanjaLuci biti održana Skupština te stranke, a bit će usvojene izmjene i dopune stranačkog Statuta s ciljem poboljšanja efikasnosti NDP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close