Prepucavanja

Burno u Skupštini Kantona Sarajevo, Zolj povukao Nacrt proračuna za 2019. godinu

Zolj se na povlačenje odlučio nakon što su se zastupnici pobunili zbog novih zaposlenja koja su planirana i za koje bi bilo potrebno iz proračuna izdvojiti 13.879 plaća, u odnosu na ranijih 10.772, koliko je radnika bilo 2018. godine.
Vijesti / Politika | 19. 12. 2018. u 22:57 Klix.ba

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon višesatne rasprave premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj je zbog oštrih kritika zastupnika Skupštine KS s dnevnog reda sjednice povukao Nacrt proračuna KS za 2019. godinu.

Nakon toga je reagirao predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković koji ga je zamolio da to ne radi, te obrazložio da građani KS čekaju usvajanje proračuna, jer mnogi zavise od toga. Međutim, Zolj se nije vratio za govornicu.

Mišljenja o Nacrtu proračuna su od početka podijeljena, da li je on razvojni ili nije, a zastupnici su tijekom rasprave iznijeli skoro sve aspekte predloženog Nacrta proračuna KS.

Zolj se na povlačenje odlučio nakon što su se zastupnici pobunili zbog novih zaposlenja koja su planirana i za koje bi bilo potrebno iz proračuna izdvojiti 13.879 plaća, u odnosu na ranijih 10.772, koliko je radnika bilo 2018. godine. Negodovali su i zbog toga što nisu planirana sredstva za djecu s poteškoćama u razvoju te zbog odustajanja od projekta zapošljavanja mladih.

Zastupnici su nelogičnim smatrali i to što su povećana sredstva koja idu Agenciji za privatizaciju, kao i što je drastično povećan iznos za službene putovanja. Sporno je bilo i to što je novac za stambeno zbrinjavanje mladih smanjen za 500.000 KM, kao i to što su planirana ogromna sredstva za poduzeće ZOI'84.

S obzirom da je bilo kritika i da je u Nacrtu proračuna smanjeno izdvajanje za akademsku zajednicu, ministar za obrazovanje, znanost i mlade KS Elvir Kazazović je kazao da se za obrazovanje najviše izdvaja, te podsjetio da je ove godine zaposleno puno asistenata, da su povećane plaće uposlenih za djelatnost srednjeg i visokog obrazovanja, a uposleno je i 87 asistenata.

Nakon što su iscrpljene sve točke dnevnog reda, Konaković je sazvao hitnu sjednicu Kolegija. Nakon toga je Konaković izvijestio novinare da je sjednica završena, te da premijer Zolj ostaje pri svojoj odluci.

Najavio je da će se Kolegij sutra odrediti o mogućnosti zakazivanja hitne sjednice.

Podsjećamo, Nacrt proračuna Kantona Sarajevo za 2019. godinu iznosi 928.370.000 KM i predstavlja ujedno najveći proračun u povijesti Kantona Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close