Rogić za Bljesak

Brojanje listića: Oni na granici drhtat će još tjedan dana

Vlado Rogić član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH rekao je za Bljesak.info kako će brojanje glasova potrajati još nekoliko dana.
Vijesti / Politika | 09. 10. 2018. u 14:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Potpuni rezultati Općih izbora u BiH bit će poznati za nekoliko dana, a proces prebrojavanja glasova će najvjerojatnije biti pomalo usporen i preko tjedan dana iz razloga što ove godine imamo veći broj prijavljenih glasača iz inozemstva'', rekao je za Bljesak.info Vlado Rogić član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Rekao je kako je prije dvije godine na Općim izborima bilo oko 68.000 prijavljenih, a sada imamo 78.000 glasača iz inozemstva.

''Što znači preko 18.000 prijavljenih je više i još uvijek nije istekao onaj rok od pet dana, kojega mi čekamo, kojeg smo mi, po pravilniku provođenja izbora, dužni sačekati da stignu svi listići iz inozemstva koji su, poslani do dana izbora, uključujući i dan izbora. Mi nakon toga moramo sačekati još pet dana i nakon toga tek početi s prebrojavanjem svih ovih listića iz inozemstva. Sve su to razlozi zbog čega ne možemo ranije utvrditi rezultate'', rekao je Roguić.

Pojasnio je kako se prvo uređuju rezultati za Predsjedništvo, zatim Zastupničkim dom Parlamenta BiH, nakon toga Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH i tek onda dođu rezultati za županijske skupštine.

 


''Tako ide prebrojavanje, tako i u najvećem dijelu ide i obrada rezultata. Međutim, još je rano da bismo mi imali sve utvrđene rezultate i zato što ne možemo objaviti ukupne rezultate prije što ne prebrojimo mobilne timove, zatim nepotvrđene glasačke listiće i nakon toga, listiće koje su dospjeli putem pošte. Kada se sve to bude objedinilo, kad budemo sve te radnje priveli kraju, onda ćemo moći objaviti i konačne utvrđene rezultate'', rekao je.

Govoreći o mogućim velikim odstupanjima od do sada objavljenih rezultata, Rogić je rekao kako to ovisi o razini ali i o razlici.

''Mislim da do drastičnih rezultata ne može biti promjena. To je nekakva moja iskustvena procjena, ali to ne znači negdje da ako je blizu, da se to ne može odraziti'', naveo je.

Što se tiče izbornih nepravilnosti, kaže kako nema nekih odstupanja od ranijih izbornih procesa.

''Tu je negdje u suštini kao i do sada. Mislim da te nepravilnosti ne mogu nikako utjecati sada značajnije na rezultate, pogotovo što smo mi u Središnjem izbornom povjerenstvu dobili za sada na desetak prijava koje se odnose na nepravilnosti. Mi smo te prigovore vratili u općinska i gradska izborna povjerenstva'', rekao je Rogić.

Naime, Središnje izborno povjerenstvo rezultate izbora objavljuje na svojim internetskim stranicama objavljuje periodično a za sada je, barem na županijskim razinama, neobrađeno u prosjeku oko dvadesetak posto biračkih mjesta.

Kopirati
Drag cursor here to close