Predsjedništvo

Brojanje: Bećirović ispred Izetbegovića, Komšić ispred Krišto

Komšić ima 66,6 posto glasova dok Borjana Krišto ima 33,4 posto glasova za mjesto hrvatskog člana u Predsjedništvu.
Vijesti / Politika | 02. 10. 2022. u 21:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na osnovu podataka od 57,26 posto prebrojanih biračkih mjesta iz analize SDA u utrci za predsjedništvo BiH i Federacije BiH vode Denis Bećirović i Željko Komšić.

Naime, Komšić ima 66,6 posto glasova dok Borjana Krišto ima 33,4 posto glasova za mjesto hrvatskog člana u Predsjedništvu.

S druge strane, Denis Bećirović ima 54,55 posto glasova, Bakir Izetbegović 40,96 posto glasova a Mirsad Kadžikadić 4,5 posto glasova.

Cvijanović i Dodik

Prema podacima iz SNSD-a, Željka Cvijanović vodi sa 60 posto glasova ispred Mirka Šarovića koji ima 35 posto glasova birača. 

Glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević rekao je da je SNSD blizu proglašenja pobjede kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

Kovačević je naveo da je obrađeno 65 posto biračkih mjesta i da je Cvijanović osvojila više od 200.000 glasova, dok je kandidat SDS-PDP Mirko Šarović osvojio oko 130.000 glasova.

Kada je riječ o izborima za predsjednika Republike Srpske, Kovačević je rekao da je obrađeno manje glasova, ali da na osnovu prebrojanih 18 posto biračkih mjesta, kandidat SNSD-a Milorad Dodik ima oko 57 posto osvojenih glasova, a kandidat SDS-PDP Јelena Trivić oko 40 posto.

'Užasan detalj'

Čelnik HDZ-a 1990, Ilija Cvitanović, komentirao je rezultate.

''Komšić nije kandidat kojega je ikada podržao hrvatski narod, nikada nije došao u većinski hrvatske općine, njegova politika ne odgovara cilju koji provodi. On je bio drugi kandidat bošnjačkog naroda i to će biti užasan detalj za cijelu BiH ako on pobijedi'', rekao je Cvitanović.

Član Predsjedništva Naroda i pravde Haris Bašić izjavio je večeras da po dostupnim rezultatima glasovanja zajednički kandidat opozicije za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović vodi.

Glavni tajnik SDP-a BiH Elvir Karajbić izjavio je da je SDP ostvario sve zacrtane ciljeve, a kandidat za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović vodi.

''Možemo slobodno reći da će Bećirović biti član Predsjedništva BiH'', potvrdio je Karajbić.

Kaže da je na ovim izborima SDP ostvario još jedan cilj, a to je da se vrati u Narodnu Skupštinu Republike Srpske.

''Također, ćemo biti prisutni u Vijeću naroda Republike Srpske. Od 2. listopada bez SDP-a BiH na svim razinama vlasti se neće moći formirati vlast'', naglasio je Karajbić.

Izlaznost

U obraćanju medijima u izbornom stožeru Naroda i pravde u Sarajevu, Bašić je rekao da nakon prebrojanih 88.000 glasova Bećirović vodi sa više od 55 posto, dok druga dva kandidata zajedno imaju manje od 45 posto glasova.

Inače, izlaznost je 50 posto na redovnim biračkim mjestima, rečeno je iz Središnje izbornog povjerenstva BiH koje je upozorilo pojedine biračke odbore da unose podatke u sustav.

U Federaciji BiH je izašlo 48 posto, u RS 53 posto, a u Brčkom Distriktu 44 posto.

Kad je u pitanju izlaznost po nekim općinama, rečeno je kako su neka mjesta zabilježila veliku izlaznost primjerice - Laktaši 61 posto, Ugljevik 64 posto, Istočni Drvar 67 posto, Banovići 73 posto…

Kopirati
Drag cursor here to close