Reagiranje

Brnabić: Srbija nije utjecala na izborni proces u Crnoj Gori

Brnabić je kazala da je "u pitanju pokušaj političke obmane koju Đukanović koristi kako bi objasnio uzroke izbornog rezultata njegove stranke".
Vijesti / Politika | 02. 09. 2020. u 08:10 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić navela je da se Srbija ni na koji način ne miješa u unutarnja pitanja Crne Gore i da ni na koji način nije utjecala na izborni proces u Crnoj Gori.

Ona je u priopćenju kazala da ima obavezu da reagira na stavove koje je u intervjuu iznio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je rekao da je moguće da je njegova stranka izgubila "zbog nezadovoljstva građana nekim politikama", što se nije dostigla razina standarda koji očekuju, ali kao mogući razlog naveo je manipulaciju Crkve i službenog Beograda oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti, "koje je (Beograd) pokrenuo i vodi od prosinca prošle godine do danas".

Brnabić je kazala da je "u pitanju pokušaj političke obmane koju Đukanović koristi kako bi objasnio uzroke izbornog rezultata njegove stranke".

"Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u proteklih osam godina manje puta pomenuo Crnu Goru i Mila Đukanovića nego što je Đukanović samo u ovom jednom intervjuu pomenuo Srbiju i predsjednika Vučića, i to svaki put, kao i toliko puta ranije, u negativnom kontekstu", navela je Brnabić.

Srbija se, navela je, "ni na koji način ne miješa u unutarnja pitanja Crne Gore i ni na koji način nije utjecala na izborni proces u Crnoj Gori".

"To je činjenica koju Đukanović ne može da spori. Nema govora o tome da je Crna Gora na bilo koji način ugrožena od strane Srbije i više je nego jasno da je Đukanović zarobljen u političkim frazama koje je godinama koristio kako bi lažnim pričama o ugroženosti Crne Gore stjecao političke poene umjesto da se fokusira na stvarne potrebe i probleme svojih građana", navela je.

Srbija, kako je rekla, želi najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom i svim zemljama u regiji.

Prema njenim riječima, Srbija je posvećena izgradnji stabilnog, povezanog i sigurnog Balkana.

"Upravo je to razlog zbog kojeg je predsjednik Vučić pokrenuo incijativu 'malog Šengena' kako bi zemlje regije ekonomski surađivale u interesu svih građana. To je najbolja obrana od svih politika i političara koji ne mogu da iskorače iz devedesetih godina prošlog stoljeća. Odnos prema ovoj incijativi koju, nažalost, Crna Gora do danas nije prihvatila, jasno oslikava tko je posvećen pitanjima zajedničke budućnosti, a tko svoju političku poziciju gradi na problemima iz prošlosti", dodala je.

Premijerka je kazala da Srbija spremno pruža ruku svakoj ideji koja će dovesti do poboljšanja životnog standarda, otvaranja novih radnih mjesta, izgradnji izvjesnije i sigurnije budućnosti za sve građane ovog našeg dijela Europe, u nadi da ćemo svi vrlo brzo postati članovi Europske unije.

"To je ono što želim da poručim Đukanoviću, građanima Crne Gore i građanima Srbije", navela je Brnabić.

Kopirati
Drag cursor here to close