Regionalna konferencija o ICPD30

Brkić: BiH poboljšala životni standard

Poručio je da je naša zemlja i dalje opredijeljena za transformaciju i modernizaciju cjelokupnog društva u skladu s Agendom 2030.
Vijesti / Politika | 19. 10. 2023. u 17:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sudjelovao je u Genevi na Regionalnoj konferenciji o ICPD30 - stanovništvo i razvoj: Osiguravanje prava i izbora, koju su organizirali Ekonomska komisija Ujedinjenih naroda za Europu (UNECE) i Regionalni ured Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda za istočnu Europu i središnju Aziju (UNFPA EECA), saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Brkić je u obraćanju na plenarnoj sjednici na visokoj razini istaknuo značaj razgovora koji doprinose poboljšanju zajedničkog razumijevanja i jačanju suradnje, solidarnosti, otpornosti i zajedništva.

Istaknuo je da je u proteklih 20 godina, Bosna i Hercegovina poboljšala ukupni životni standard stavljajući u fokus kvalitetu života, jednakost, dostojanstvo i zdravlje svojih građana.

Poručio je da je naša zemlja i dalje opredijeljena za transformaciju i modernizaciju cjelokupnog društva u skladu s Agendom 2030.

Upozorio je da promjene u strukturi stanovništva, koje idu prema sve manjem broju mladih, teže zapošljivih osoba, predstavljaju ogromne izazove za mirovinski, zdravstveni i obrazovni sustav kao i za tržište rada u mnogim zemljama, pa tako i u Bosni i Hercegovini.

Zamjenik Brkić osvrnuo se i na ravnopravnost žena u našoj zemlji te istaknuo da je u tijeku proces usvajanja četvrtog Gender akcijskog plana za 2023-2027. Napomenuo je da se Bosna i Hercegovina osobito zalaže za zabranu svih oblika diskriminacije žena te da je usmjerena na pružanje jednakog i univerzalnog pristupa pristupačnim i kvalitetnim zdravstvenim uslugama, promicanju i zaštiti prava žena i djevojčica na obrazovanje, kao i integraciju rodne perspektive u politike i programe klimatskih promjena, okoliša i smanjenja rizika od katastrofa.

Govoreći o energetskoj sigurnosti i klimatskim promjenama, Brkić je naglasio da je BiH usvojila Strategiju prilagodbe klimatskim promjenama i niskoemisijskog razvoja za razdoblje 2020– 2030. te predala Nacionalni plan prilagodbe klimatskim promjenama Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (UNFCCC).

Na marginama konferencije, zamjenik Brkić se sastao sa zamjenicom izvršnog direktora za program Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA) Diene Keita.

Na sastanku je razgovarano o jačanju suradnje, provedbi Ciljeva održivog razvoja te nedavno održanom samitu o održivom razvoju u New Yorku.

Kopirati
Drag cursor here to close