Valentinovo pred Vladom

Branitelji će prosvjedovati pred Vladom ZHŽ-a

Udruga Razvojačeni branitelji ŽZH tvrdi kako je preko ovlaštenih predlagača osporavanja pojedinih odredbi tog zakona pokrenula postupak njegovog osporavanja na Ustavnom sudu FBiH…
Vijesti / Politika | 12. 02. 2020. u 09:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruge Razvojačeni branitelji ŽZH i Zaboravljeni branitelji pozvali su svoje članove na prosvjed ispred zgrade Vlade Zapadnohercegovačke županije u petak, za vrijeme sjednice županijske skupštine.

Naime, u petak, 14. veljače će se u Širokom Brijegu održati 14. redovna sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke na kojoj će se odlučivati o Zakonu o dopunskim pravima branitelja i članovima njihovih obitelji po hitnom postupku.

Branitelji, koji pozivaju na prosvjed, tvrde kako je Nacrt zakona ''čisti preslik protuustavnog, diskriminirajućeg i nakaradnog zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH u čijoj izradi su sudjelovali najveći izdajnici razvojačenih Branitelja iz obje vojne komponente - Armije BiH i HVO-a''.

Udruga Razvojačeni branitelji ŽZH tvrdi kako je preko ovlaštenih predlagača osporavanja pojedinih odredbi tog zakona pokrenula postupak njegovog osporavanja na Ustavnom sudu FBiH ''gdje se pozitivni rezultati očekuju uskoro''.

Branitelji navode kako je Ministarstvo hrvatskih Branitelja ŽZH dobnu granicu onih koji mogu tražiti ''egzistencijalnu novčanu naknadu'' sa 57 godina spustilo na 55 godina života, te vrijeme provedeno na Zavodu za zapošljavanje s jedne godine spustilo na šest mjeseci, dok je sve drugo ostalo isto.

''I upravo zbog tih razloga URB HVO-a ŽZH i UZB/Borci BiH se nisu mogli složiti s takvim nacrtom zakona i to su javno rekli na sastancima braniteljskih udruga u sjedištu ministarstva hrvatskih Branitelja ŽZH u Grudama, kada su rekli kako je pravo na tzv 'egzistencijalnu novčanu naknadu' ostvarilo tek 2 do 3 člana URB HVO-a ŽZH od njih preko 220, dok mnogi ratni dezerteri, ratni profiteri, uhljebi, babe, tetke i žabe koje nemaju ništa s ratom i ratnim strahotama već primaju tu tzv 'egzistencijalnu novčanu naknadu' a članovi naše udruge zbog niza diskriminirajućih odredbi tog zakona tu naknadu ne mogu ni primirisati što nesumnjivo potvrđuje kako je taj zakon iznimno loš odnosno nikakav'', navodi se.

Udruga zaboravljeni branitelji pozvala je pak branitelje da ne dozvole ''da im netko naš višegodišnji trud i muku, našu žrtvu i odricanje u jednoj sjednici prospe u vjetar i baci pod noge''.

''Pokažimo da smo još živi i da je i dalje u nama ista ona vatra i zanos koji je započeo na Bijači i još nije prestao'', navodi se u priopćenju udruge Zaboravljeni branitelji.

Prosvjed će se održati pod sloganom ''Valentinovo ispred zgrade Vlade ŽZH''.

Kopirati
Drag cursor here to close