Centralni dnevnik

Ljubić: Bošnjački kadrovi prijete ratom, ne Dodik

''Sada imamo međunarodnu komponentu koja će spriječiti rat u BiH! Dejton je garant očuvanja mira! Ukoliko bi neko i htio ratovati, to mu neće biti dozvoljeno'', rekao je Ljubić.
Vijesti / Politika | 17. 10. 2021. u 16:41 Bljesak.info
Ljubić: Bošnjački kadrovi prijete ratom, ne Dodik

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kad govorim o podjeli, nikada to ne smatram odvajanjem dijela BiH. Tu samo može biti govora o unutrašnjoj organizaciji. Treći entitet je svakako jedna od opcija! Mi moramo brinuti kako da integriramo BiH'', rekao je Božo Ljubić gostujući u Centralnom dnevniku Face TV-a.

''Ja sam za da se BiH unapređuje na principima Dejtonskog sporazuma! BiH je danas jedna institucionalna federacija. Da bi mogla ostati to, mora osigurati svakom od triju naroda da izabere legitimne predstavnike! Opcija koja je moguća jeste konstuituiranje BiH u tri federalne jedinice'', rekao je Ljubić.

''Mi danas imamo "Eronet" koji ima pretplatnike gdje su većinom Hrvati, imamo EP Herceg-Bosne koja zna gdje naplaćuje struju. Na neki način već imamo teritorije! Da li neko misli da će neko Vitez odnijeti iz Bosne?'', kaže Ljubić.

Odgovarajući na pitanje o tome hoće li u BiH biti rata, Ljubić je rekao kako ''trenutno međuetničke tenzije nisu ništa manje nego pred početak rata, ali nedostaje regionalna komponenta. Sada imamo međunarodnu komponentu koja će spriječiti rat u BiH! Dejton je garant očuvanja mira! Ukoliko bi neko i htio ratovati, to mu neće biti dozvoljeno. Taj će biti zaustavljen. Dodik je rekao da ne razmišlja o ratu; ja bih prije rekao da neki bošnjački kadrovi prijete ratom''.

''Zadnjih godinu dana više Bošnjaci napuštaju BiH nego Hrvati! Ukoliko ovo mrcvarenje sa pitanjima koja nisu riješena potraje, odlazit će svi i za 20 godina neće biti nikoga! Ove epizode će biti riješene – ovako ili onako'', rekao je Ljubić.

Kopirati
Drag cursor here to close