Pred Božić

Bože, pomozi: Produhovili se hrvatski političari

Kardinal Puljić potaknuo je sve nazočne da prepoznaju svoj identitet iz kojeg djeluju te da ne djeluju iz onog što posjeduju ili iz onog što troše.
Vijesti / Politika | 19. 12. 2019. u 15:45 KTA

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ništa ljepše nema u životu kao doživjeti da si voljen. Nisam odbačen. I zapravo Božić nama daje tu svijest da smo voljena bića Boga svojega. On se rodio kao dijete zato da ga se ne bojmo. Mi se često jedni drugih bojimo, pogotovo kad ima netko moć, ili kad smo nešto skrivili. Međutim, pred Boga uvijek možemo doći onakvi kakvi jesmo i On nas voli'', poručio je hrvatskim dužnosnicima nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Foto: KTA  / Kardinal Puljić

Naime, kardinal Puljić je predvodio božićnu duhovnu obnovu za katolike djelatne u društveno-političkom životu u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Uvodeći u Svetu misu kardinal Puljić pozdravio je sve nazočne i zahvalio im se što su se odazvali njegovu pozivu i došli na duhovnu obnovu.

''Ovo je i meni prilika da s vama i za vas molim. Ovu Svetu misu prikazujem za vas da istinski savjesno i odgovorno izvršite svoje poslanje i zadatak u društvu'', kazao je kardinal Puljić.

Foto: KTA / Dužnosnici tijekom mise

Kardinal Puljić podsjetio je da je ova duhovna obnova, koja je već postala tradicija, prigoda svakome da u vremenu Došašća obnovi svoj duh.

Istaknuo je da ih nije pozvao kako bi im ''dijelio lekcije'' ili ih kritizirao, već da svi skupa rastu u vjeri i da ''na ovom prostoru, gdje živimo, budemo hrabri svjedoci vjere''.

Između ostalog, rekao je kako čovjek često ne može izvršiti sve što zamisli te da mnoge zamišljene stvari jednostavno nisu dio Božjeg plana, potaknuo je sve prisutne da u svjetlu vjere razmišljaju o onom što Bog od njih traži.

''Nitko od nas nije suvišan na ovom svijetu, nije slučajan. Svatko je od nas u Božjem planu samo što koji puta Božji plan i moj plan nisu usklađeni. Ali, potrebno je upravo u tom svjetlu vjere tražiti Božji plan'', kazao je kardinal Puljić i naglasio da osobito duhovne obnove predstavljaju susret s Bogom u vlastitoj savjesti i u svom srcu otkrivajući svjetlo vjere u sebi.

Foto: KTA  / Duhovna obnova i ispovijed

Kardinal Puljić potaknuo je sve nazočne da prepoznaju svoj identitet iz kojeg djeluju te da ne djeluju iz onog što posjeduju ili iz onog što troše. Podsjetio je na više puta ponavljane riječi pape Franje o praštanju prema kojima se Bog nikada ne umara u svom milosrđu. Ukazao je na pravu bit Božića – činjenicu da smo voljena bića.

Istaknuo je kako su svi kao vjernici zapravo učenici, bez obzira na službu jer ''učimo biti Božji; učimo prihvatiti Božju ljubav; učimo živjeti Božju ljubav; kako osloboditi srce od ogorčenja, od otrova, od zloće... i tada sam čovjek''.

''Svi moramo svoje srce trajno obnavljati u toj Božjoj ljubavi koja nam se očitovala u božićnom djetetu. Zato i vaš dolazak danas ovdje jest poticaj svima nama da se obnovimo i da svojom vjerom ozdravljamo ovo bolesno društvo, ovo javno bolesno mnijenje... ozdravljamo zdravim moralom, čestitom ljudskošću i iskrenom revnošću'', kazao je kardinal Puljić.

Foto: KTA  / Duhovna obnova i ispovijed



''Ja moram kao pastir biti otvoren prema svakom čovjeku; moram pružiti ruku svakom čovjeku. Možda se ne slažemo, ali mu ja nisam neprijatelj. Ja ne mogu u ime Boga ići, a nositi u sebi mržnju jer bih bio izdajica Božji'', kazao je kardinal Puljić koji im je još jednom uputio zahvalnost za odziv na duhovnu obnovu te izrazio nadu da će Božić ove godine donijeti više unutarnjeg svjetla koje će onda postati vani vidljivo.

Prije Misnog slavlja sudionici su imali prigodu za pristup sakramentu svete ispovijedi.

Kopirati
Drag cursor here to close