Reagiranje

Bošnjački intelektualci: OHR prepušta Mostar Hrvatima

Vijesti / Politika | 17. 07. 2014. u 14:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izmjenama, koje su nedavno predložene u pismu visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i zamjenika visokog predstavnika Tamira Wasera o stanju u Mostaru predviđa se da u Gradu Mostaru umjesto dosadašnjih šest izbornih jedinica gradskih područja formiraju tri izborne jedinice: Sjever (bira 5 vijećnika), Centar (bira 10 vijećnika ) i Jug (bira 3 vijećnika).

Razmotrivši navedeno pismo i predložene izmjene Izbornog zakona, Upravni odbor Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca -podružnica Mostar zaključio je kako bi predloženim izmjenama sve tri izborne jedinice bile s hrvatskom većinom, te da bi se predloženim izborom broja vijećnika s ta tri izborna područja omogućilo da većina vijećnika u budućem Gradskom vijeću Grada Mostara bude iz redova stranaka s hrvatskim predznakom, što se, kako navode, posljedično praktično podudara sa zahtjevom HDZ-a i ostalih političkih stranaka s hrvatskim predznakom za jednom izbornom jedinicom u Mostaru.

"S obzirom na predložena rješenja i izmijenjenu demografsku strukturu Grada, ukoliko bi ovaj prijedlog bio prihvaćen, ni utvrđene nacionalne kvote u Gradskom vijeću ne bi jamčile ravnopravnost i opstojnost Bošnjaka. Utvrđene kvote ne sprječavaju legalnu majorizaciju, jer se njima samo osigurava najmanje četiri Bošnjaka u Gradskom vijeću od 35 članova. Zbog svega navedenog, Upravni odbor VKBI-a, podružnica Mostar, smatra da je prijedlog Izmjena Izbornog zakona BiH, dat u navedenom pismu visokog predstavnika i njegovog zamjenika, za Bošnjake Mostara neprihvatljiv", stoji u priopćenju.

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, podružnica Mostar, zbog toga poziva Visokog predstavnika i Središnje izborno povjerenstvo BiH da ''prestanu eksperimentirati s Mostarom" tako što bi omogućili raspisivanje i održavanje izbora u listopadu 2014. godine na osnovu postojećih propisa, jer postoje svi važeći ustavni, zakonski i statutarni propisi na osnovu kojih su se mogli i mogu raspisati izbori za Gradsko vijeće Grada Mostara.

"Argumentaciju za ovu našu tvrdnju možete naći u radu prof. dr. Nurke Pobrića Odluka Ustavnog suda BiH- utjecaj na izbor vijećnika u Gradsko vijeće Grada Mostara, koji je objavila Fondacija Centar za javno pravo. Međutim, mi znamo da Vi to nećete učiniti, jer ste „zaboravili“ ono što mi ne možemo zaboraviti, a to je da su Bošnjaci Mostara najveće žrtve proteklog rata i postratnoga perioda, te da su Hrvati postali većina u Mostaru, na koju se pozivate, agresijom, protjerivanjem i etničkim čišćenjem u ratu, te ubojstvima Bošnjaka povratnika nakon rata, a što je dokazano i presudom Haškog tribunala u predmetu Prlić i ostali", stoji u priopćenju.

Na kraju priopćenja članovi VKBI-a, podružnica Mostar, pozivaju i apeliraju na probosanske političke stranke u Mostaru da je krajnje vrijeme da zaborave na političke razlike i privatne interese kako bi se utvrdio bar zajednički minimum organizacije Mostara i statusa Bošnjaka u njemu.

"Upravni odbor VKBI-a smatra da probosanski orijentirane političke stranke u BiH mogu putem svojih predstavnika u Parlamentu BiH spriječiti ovu manipulaciju koja vodi konačnom obespravljivanju i majorizaciji Bošnjaka u Mostaru", priopćeno je iz VKBI-a Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close