Josipović

Bošnjaci se boje raspada države, a Hrvati majorizacije

Josipović smatra kako je jedan od važnih problema nepovjerenje koje postoji i koje onemogućava unutarnji dijalog, ''bolje trialog'', o iznimno važnim problemima koje BiH treba riješiti da bi se odmakla od rata, straha i stalne političke napetosti.
Vijesti / Politika | 09. 11. 2018. u 09:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info  / Ivo Josipović

Rezultati izbora, kao i tenzije nastale nakon njih pokazali su dobro znane nesuglasice u odnosima nacionalno obojenih političkih elita, ocijenio je u intervjuu za današnje Oslobođenje bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

''Nezadovoljstva su se produbila, zaoštrili odnosi sa susjedima. Ali, možda je ovo ipak dobar trenutak da vodeći političari pokušaju okrenuti stranicu, razumjeti strahove i želje 'onih drugih' te naći kompromis koji bi barem za jedan ili dva izborna ciklusa omogućio Bosni i Hercegovini potrebne reforme i približavanje Europskoj uniji'', kazao je.

Smatra kako je jedan od važnih problema nepovjerenje koje postoji i koje onemogućava unutarnji dijalog, ''bolje trialog'', o iznimno važnim problemima koje BiH treba riješiti da bi se odmakla od rata, straha i stalne političke napetosti.

''Nakon što se malo stišaju postizborne strasti, valjalo bi svima sjesti za stol, jer dugotrajna nezadovoljstva i tenzije mogu donijeti opasne posljedice'', rekao je Josipović.

Nažalost, smatra on, aktualni odnosni između BiH i Hrvatske nisu dobri.

''Rekao bih, u fazi su tuk-na-utuk. Otvorena pitanja sukcesije, rata i poraća dobivaju novu dimenziju u odnosima nakon izbora. Hrvatska službena politika se nepotrebno i neprilično javno angažirala na mogućoj promjeni izbornog zakonodavstva u BiH. Agitiranje Grabar-Kitarović kod Erdogana i Putina, još k tome uz medijsku pompu, ne samo da nije moglo dati rezultat nego je stvorilo lošu sliku o Hrvatskoj. U jednom sam intervjuu nazvao našu politiku prema BiH i očekivanjima većine hrvatskog naroda u toj zemlji paradnom. Naime, iritirati i BiH, i međunarodnu javnost naslikavanjem i izjavama koje se mogu shvatiti kao miješanje u unutarnje poslove BiH, pogrešno je. Mislim da bi hrvatska politika, razumijevajući strahove i želje većine hrvatskog naroda, mogla i morala pomoći građenjem mostova, razgovorima koji nisu u javnosti iritantni. Hrvatska sigurno neće pritiscima učiniti da se u BiH riješe komplicirani odnosi u kojima su, možda paradoksalno, svi na neki način u pravu, a istovremeno u krivu. Mislim da bi rasprave o prevažnim političkim problemima u BiH trebale početi tako da se pokuša razumjeti i druga strana. Bošnjaci se boje raspada države, a Hrvati majorizacije i de fac-to prelaska iz statusa konstitutivnog naroda u nacionalnu manjinu. Rat je ostavio duboke traume i nepovjerenje. Te probleme i strahove možete riješiti samo vi u BiH'', rekao je, između ostalog, bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Kopirati
Drag cursor here to close