Izborni zakon i referendum

Bošnjaci pokrenuli pitanje nacionalnog interesa zbog zakona u RS

Izaslanici Kluba hrvatskog naroda i izaslanici Kluba srpskog naroda nisu pokrenuli zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.
Vijesti / Politika | 29. 04. 2024. u 14:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je neprihvatljivim zahtjev Kluba izaslanika bošnjačkog naroda u Vijeću naroda za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa tog naroda u Zakonu o Agenciji za visoko obrazovanje, koji je Narodna skupština izglasala 14. ožujka.

Obrazovanje

Vijeće je, između ostalog, ocijenilo da podnositelj zahtjeva nije konkretizirao na koji način je povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, objavljeno je iz Ustavnog suda Republike Srpske.

"Obrazloženje odluke ne sadrži razloge koji se mogu dovesti u vezu s relevantnim odredbama Ustava Srpske o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda", navodi se.

Podnositelj je u svom zahtjevu istakao da osporeni zakon nije u suglasnosti s Ustavom BiH i njenim zakonima, kao ni sa Ustavom Srpske, te da Srpska kao entitet ne može usvajati nove standarde osiguranja kvalitete u visokom obrazovanju i tako preuzimati nadležnost BiH.

Istodobno, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je Srni da je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda glasao elektronskim putem, s pet glasova za i tri protiv, za pokretanje pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Izborni zakon i Zakon o referendumu Republike Srpske.

Nacionalni interes i izbori

Dodala je kako izaslanici Kluba hrvatskog naroda i izaslanici Kluba srpskog naroda nisu pokrenuli zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 19. travnja na posebnoj sjednici Izborni zakon Republike Srpske kojim je predviđeno da će izbore za organe vlasti u Srpskoj sprovoditi Republička izborna komisija, gradske, odnosno općinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni republički organi.

Stupanjem na snagu ovog zakona neće se primjenjivati odredbe Izbornog zakona BiH koje uređuju izbor narodnih poslanika, delegata Vijeća naroda Srpske, predsjednika i potpredsjednika Srpske, izaslanika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Srpske, odbornika skupštine grada i skupštine općine, gradonačelnika i načelnika općina u RS.

''Narodna skupština je istog dana usvojila i Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske čija je namjera da se potpunije regulira provođenje ovog oblika neposredne demokracije'', navela je agencija Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close