Došli kod Izetbegovića

Bošnjaci iz Hrvatske žele ojačati veze s matičnom državom BIH

Izetbegović primio dizaslanstvo bošnjačkih asocijacija Hrvatske
Vijesti / Politika | 17. 10. 2017. u 16:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je saborsku zastupnicu Erminu Lekaj Prljaskaj i izaslanstvo bošnjačkih asocijacija Hrvatske. Predstavnici bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj informirali su Izetbegovića o trenutnim pravima i statusu koji imaju, te aktivnostima koje poduzimaju kako bi se ojačale njihove veze sa matičnom državom Bosnom i Hercegovinom.

Zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, koja u Saboru Hrvatske predstavlja bošnjačku nacionalnu manjinu, istaknula je da je položaj Bošnjaka u Hrvatskoj na zadovoljavajućem nivou, ali i da ima prostora da se on unaprijedi. Unapređenju bi naročito pomogao sporazum o dodatnoj zaštiti bošnjačke nacionalne manjine između resornih ministarstava BiH i Hrvatske.

Predstavnici Bošnjaka obavijestili su Izetbegovića da je počela realizacija inicijative da se dopunskom nastavom učenicima bošnjačke nacionalnosti omogući izučavanje bosanskog jezika. Izražena je i potreba da se uspostavi dublja suradnja na polju kulture i tradicije organiziranjem prigodnih manifestacija, čiji bi nositelji bile udruge Bošnjaka u Hrvatskoj i organizacije i institucije iz BiH.

Izetbegović je informirao sugovornike o trenutnoj situaciji u BiH, s posebnim osvrtom na odnose BiH i Hrvatske. Naglasio je da je riječ o prijateljskim zemljama, među kojima postoje i otvorena pitanja. Istaknuo je kako očekuje da će ta otvorena pitanja biti riješena dijalogom, na ravnopravnim osnovama i u duhu dobrosusjedskih odnosa.

Izetbegović je obećao i konkretnu pomoć u osiguravanju udžbenika za izučavanje bosanskog jezika za učenike u Hrvatskoj, te izrazio podršku unapređenju suradnje bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj s matičnom državom BiH'', priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close