Nezamislivo u demokraciji

Bosić: Vlast u Mostaru je dinastička vlast koja se i ne bira

"Mostar je nešto što je nezamislivo u bilo kakvoj demokraciji, da se toliko vremena ne mogu provesti izbori", kaže Mladen Bosić.
Vijesti / Politika | 03. 11. 2017. u 11:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma PS BiH Mladen Bosić rekao je u intervjuu za Anadoliju kako je "Mostar nešto što je nezamislivo u bilo kakvoj demokraciji, da se toliko vremena ne mogu provesti izbori"

"Praktično vi tamo imate neku dinastičku vlast koja se i ne bira. Ne znam na osnovu kojeg kredibiliteta, odnosno odakle ga izvlači da uopće vlada", navodi Bosić.

Smatra i kako je odnos međunarodne zajednice prema tom pitanju veoma zanimljiv za njega kao nekoga tko je to promatrao iz Brčko distrikta, pošto živi u Brčkom i zna kako su pravljeni odnosi u Brčkom.

Znam, kaže Bosić, na koji način se međunarodna zajednica angažirala da svim metodama, pa i pritiskom nametne, odnosno dođe do rješenja koja će na neki način funkcionirati.

"Postoji nedostatak te volje da to uradi na primjeru Mostara gdje je mnogo manje kompliciranija situacija nego u Brčkom gdje postoje tri naroda otprilike u odnosima koji su vrlo slični onima koji su u čitavoj BiH. Ima tu međunarodna zajednica svoju odgovornost. Zašto je ona izbjegavala riješiti to pitanje, to je nešto na što ja ne mogu dati odgovor", zaključuje Bosić.

 

Bosić je govorio i o tome hoće li primjena popisa stanovništva iz 2013. u smislu izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH dodatno zakomplicirati način izbora srpskih izaslanika, čiji klub i sada nije popunjen, odnosno da li će zbog malog broja srpskog stanovništva biti moguće iz svih županija u FBiH izabrati predstavnike tog naroda u Dom naroda Parlamenta FBiH.

"To je posljedica odluke o konstitutivnosti naroda na čitavoj teritoriji BiH. Ta odluka je definirala mnoge druge odnose i promjene unutar samog sustava koji je bio predviđen Daytonom. U RS-u je uglavnom, formalno to pitanje razriješeno na način da se ukoliko ne postoji dovoljno predstavnika u NS RS da postoji odluka o izboru drugih naroda u Vijeće naroda RS-a na način da sudjeluju svi politički predstavnici iz čitave RS. Znači svi hrvatski primjerice vijećnici iz bilo koje općine ili bilo koji drugi dužnosnici sudjeluju u odluci o izboru. Onda ne dolazi do takve situacije da nije moguće izabrati predstavnika bez obzira koliko ih procentualno ima tamo. Ako postoji dobra volja, postoji i načini da se razriješi to pitanje nedovoljne zastupljenosti i nemogućnosti izbora predstavnika na ovakav način", smatra Bosić.

Situacija oko Mostara i status Srba u Mostaru gdje oni nisu konstitutivni narod, cijeni Bosić, "jasno govori da u FBiH ili u jednom dijelu FBiH postoji otvorena politička volja protivljenju uključivanja Srba u sustav konstitutivnosti".

"Čini se da RS nije stala iza Srba u FBiH. Nisam ni siguran koliko može stati, ali zbog tih specijalnih odnosa koji imaju SNSD i HDZ BiH vidim da se vlast u RS-u čuva bilo kakvih kvalifikacija ili oštrih riječi u odnosu na prava Srba u FBiH. Tako da nisam preveliki optimist da će biti izvršen dovoljan pritisak na one u FBiH koji to opstruiraju. Slušao sam žalbe Srba u Mostaru koji tvrde da je to vrlo lako to riješiti ukoliko postoji politička volja prije svega Hrvata. Nekoliko posljednjih skupština u HNŽ su glasovali protiv odluka koje bi priznali Srbe kao konstitutivan narod, odnosno dali im prava na osnovu toga i to ostaje ostaje otvoreno pitanje", stava je Bosić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close