''Zajedno''

Borut Pahor na izbore kao nezavisni kandidat

Vijesti / Politika | 28. 08. 2017. u 15:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenski predsjednik Borut Pahor najavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Ljubljani da će u predizbornu utrku u kojoj želi osvojiti svoj drugi predsjednički mandat ući kao nezavisni kandidat, što znači da mora prikupiti najmanje pet tisuća potpisa birača.

Izborni slogan bit će mu "Zajedno", isti koji je koristio 2012. godine, kad je u drugom izbornom krugu pobijedio dotadašnjeg predsjednika Danila Tuerka.

Pahor je kao svoju prednost naveo političko iskustvo koje je stekao u dugogodišnjoj karijeri, predsjedničku funkciju vidi u prvom redu kao mjesto povezivanja, a smatra da se predsjednik države ne smije miješati u dnevnu i stranačku politiku nego djelovati integrativno i savjetima.

Odgovorio je tako na kritike kako on na društvene i političke probleme i dileme ne reagira pravodobno i jasno, da se svojim navodno "populističkim" stajalištima nastoji "svidjeti svima" i tako gubi moralni autoritet.

"Možda u mojoj politici ima populističkih elemenata, ali svakako u njoj nema ni traga nacionalizma, rasizma ili šovinizma", kazao je Pahor.

Dodao je kako se ne želi prikazivati kao moralni autoritet ili savršena osoba, ali da posjeduje inkluzivnost i političko iskustvo koje je potrebno za dobro obnašanje predsjedničkog položaja.

Pahor se predstavio i kao predsjednik koji se zalagao za dobre odnose sa susjednim državama, što namjerava i dalje činiti.

Što se tiče spora s Hrvatskom oko implementacije arbitražne presude koju slovenska vlada drži obvezujućom za obje strane i želi da se odmah primijeni, dok Hrvatska nudi bilateralne razgovore o otvorenim pitanjima, pa i graničnom, te ponavlja da je arbitraža ne obvezuje jer je došlo do kompromitacije tog procesa, Pahor je kazao kako je uvjeren da će arbitražna presuda jednom u cjelini biti primijenjena, ali je upozorio da griješe oni koji misle da bi do toga trebalo doći "silom".

Isto tako, Pahor je i u ovoj prilici ponovio svoj od prije poznati stav kako žičana ograda za migrante na granici s Hrvatskom više nije potrebna jer je balkanska migracijska ruta zaustavljena i prave opasnosti od nove migracijske krize nema.

Predsjednički izbori u Sloveniji održat će se 22. listopada, a ako tada nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 posto glasova birača izašlih na izbore, tri tjedna kasnije održat će se drugi krug u kojemu će se ogledati dva kandidata s najviše potpore u prvom krugu.

Prema online anketi koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo", za reizbor Pahora na predsjednički položaj u sadašnjem bi trenutku glasovalo 37,2 posto birača. Na drugom je mjestu gradonačelnik Kamnika Marijan Šarec koji bi dobio 23,1 posto glasova, a na trećem predsjednica demokršćanske stranke Nova Slovenija (NSI) Ljudmila Novak s 10,6 posto.

Skoro devet posto ispitanih ne bi glasovalo niti za spomenutu trojicu niti za još 5-6 imena koja su najavila kandidature, ali nije izvjesno da će za izbornu utrku ispuniti uvjete, 5,6 posto ispitanika navelo je da neće izaći na izbore, dok je neodlučnih, onih koji se još nisu odlučili hoće li glasovati - 4,5 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close