U redu čekanja

Borell odgovorio na zahtjev za kandidatski status BiH: Za sada ništa...

Budite uvjereni u našu nedvosmislenu predanost putu BiH ka Europskoj uniji, stoji u Borellovom pismu.
Vijesti / Politika | 15. 03. 2022. u 19:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH primila je danas odgovor Josepa Borella Fontellesa, specijalnog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost na pismo u kojem je iznesen zahtjev za ubrzanu dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Borell se u odgovoru zahvaljuje i ističe da su ga predsjednici zamolili da odgovori pismom, u kojemu stoje sljedeće točke:

– Kao što je navedeno u Ugovorima, EU je utemeljena na vrijednostima poštivanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava, uključujući i prava manjina. To su vrijednosti zajedničke za sve države članice u društvima u kojima preovladava pluralizam, nediskriminacija, tolerancija, pravda, solidarnost i jednakost među žena i muškarcima. Svaka europska država koja poštuje vrijednosti EU i predana je promovirati ih može tražiti da postane članica.

– Bosna i Hercegovina ima kredibilnu evropsku perspektivu, kao što je to potvrdilo i Europsko vijeće u prosincu 2021. godine. Proces proširenja EU je zasnovan na jasnim kriterijima, koji su za BiH istaknuti u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o aplikaciji za članstvo, i tiču se demokracije i funkcionalnosti, vladavine prava, temeljnih prva i reforme javne administracije.

– Izgradnja mostova između ljudi, država i kultura je ključno za našu zajedničku budućnost, jer BiH i sve države zapadnog Balkana pripadaju Europskoj uniji.

– EU stoji čvrsto iza jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i njene duge povijesne tradicije kao multuetničkog i multikonfesionalnog društva. Budite uvjereni u našu nedvosmislenu predanost putu BiH ka Europskoj uniji, stoji u Borellovom pismu.

Podsjećamo, zahtjev je Turković potpisala 2. ožujka i upućen je i predsjednici Europske komisije Ursuli Von Der Leyen, Borellu, povjerniku za proširenje kao i ministrima vanjskih poslova država članica, javlja N1.

Kopirati
Drag cursor here to close