Divni neki ljudi

Borell o Balkanu i svađi trojke iz Predsjedništva tijekom sastanka

''Naša posvećenost regiji i njenoj europskoj perspektivi ogleda se u financijskoj podršci EU bez presedana – uključujući i za ublažavanje utjecaja Covid-19'', istaknuo je Borell.
Vijesti / Politika | 10. 05. 2021. u 12:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uoči današnje sjednice Vijeća za vanjske poslove, Josep Borell, visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, poslao je jasnu poruku liderima BiH tijekom važnog razgovora s Predsjedništvom BiH: moraju obustaviti nacionalističku retoriku podjela i umjesto toga se fokusirati na ubrzan napredak reformi.

Najavio je da će se danas na Vijeću za vanjske poslove EU razgovarati o situaciji na Zapadnom Balkanu.

''Ova regija, u našem neposrednom susjedstvu, jedan je najviših prioriteta na agendi EU: želimo pratiti ove zemlje k njihovom budućem članstvu u EU. Međutim, Zapadni Balkan se trenutno suočava s nekoliko ozbiljnih poteškoća, kao što su borba protiv pandemije Covid-19, odnosi između Beograda i Prištine, nedostatak napretka u pristupnim pregovorima Albanije i Sjeverne Makedonije i aktualni problemi u Crnoj Gori. O svim ovim pitanjima će sutra biti riječi. Međutim, u svom blogu želim se osvrnuti na posebno tešku situaciju u Bosni i Hercegovini'', napisao je na svom blogu.

Ocijenio je da se politička atmosfera u Bosni i Hercegovini odnedavno pogoršala.

''Prije desetak dana, održao sam videokonferenciju s trojicom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem. U kontekstu svog snažnog angažmana u proteklih nekoliko mjeseci, zatražio sam ovaj sastanak jer je politička atmosfera u Bosni i Hercegovini odnedavno značajno pogoršana. Krajem prošle godine svjedočili smo uznemirujućoj migrantskoj krizi i veoma nefunkcionalnom odgovoru bh. vlasti. U proteklih nekoliko tjedana, negativan spin oko pregovora o neophodnim izbornim i ustavnim reformama koji su u tijeku, kulminirao je raznim ‘non-paperima’, od kojih su neki kritizirali EU i SAD zbog uloge u tim naporima'', naveo je.

Istaknuo je da je jedan od njih također poziva na prekrajanje granica u regiji i podjelu Bosne i Hercegovine po etničkim linijama, što je povećalo tenzije i pokrenulo secionističku agendu i zapaljive reakcije.

''Stoga sam odlučio pozvati članove Predsjedništva na zajednički sastanak. Bio je to težak sastanak, s mnogo napada i optužbi između tri člana Predsjedništva BiH. Ja sam sa svoje strane poslao snažnu i jasnu poruku. Prvo, Zapadni Balkan, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, su prioritet na agendi EU. Zbog toga sam zakazao diskusiju o regiji na narednom Vijeću za vanjske poslove 10. svibnja. Naša posvećenost regiji i njenoj europskoj perspektivi ogleda se u financijskoj podršci EU bez presedana – uključujući i za ublažavanje utjecaja Covid-19'', istaknuo je Borell.

''Kada smo u novembru prošle godine u Sarajevu obilježili 25. godišnjicu Daytonskog mirovnog sporazuma, Predsjedništvo BiH obavezalo se da će pojačati napore da osigura dostojanstven život za sve građane, uz uzajamno uvažavanje, poštovanje i razumijevanje. Retorika kojom se dovodi u pitanje integritet Bosne i Hercegovine vodi u suprotnom smjeru i mora se zaustaviti. Govoriti o odcjepljenju, novim granicama, budućim etničkim podjelama i ratu je opasno i neprihvatljivo. Retorika kojom se dovodi u pitanje integritet Bosne i Hercegovine mora stati'', naveo je.

Ponovio je da se stav EU nije promijenio i neće se promijeniti: "Mi podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i njena budućnost je u EU kao jedinstvena i suverena zemlja. Snažno sam ohrabrio svoje sugovornike da stanu u kraj svim kontraproduktivnim diskursima i djelovanjima".

Kopirati
Drag cursor here to close