Nisu otišli u Tuzlu

Borci sa petlje Šićki Brod: Nek ministar nama dođe!

Bivši borci nisu došli na razgovor s ministrom Bukvarevićem, a ministar nije došao kod njih
Vijesti / Politika | 02. 03. 2018. u 18:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 300 demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji još drže u blokadi petlju Šićki Brod, tražeći ispunjenje tri poznata uvjeta, upućena Ministarstvu za boračka i pitanje invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

 Na njihov zahtjev da dođe na razgovore, ministar Salko Bukvarević odgovorio je posjetom Tuzli te zatražio da bivši borci izaberu izaslanstvo od pet članova i dođu na razgovor s njim.

 Novi policijski komesar TŽ Dževad Korman, koji je posredovao u pokušaju organiziranja razgovora, izjavio je da su prosvjednici s petlje Šićki Brod odbili otići u Tuzlu na sastanak.

Prema njegovim riječima, rekli su da se ne žele susresti s Bukvarevićem dok im ne obeća da će Nacrt zakona o pravima demobiliziranih boraca FBiH u parlamentarnoj proceduri biti u ponedjeljak, a ne za 20 do 30 dana, kako je istaknuto jučer na konferenciji za novinare održanoj nakon izvanredne sjednice Vlade FBiH u Sarajevu.

Ministar: Došao sam u Tuzlu

'' Danas oko 11 sati javljeno mi je da borci traže razgovor i ja sam dogovorio sastanak za 14 sati, ali u vojnom odsjeku Federalnog ministarstva za boračka i pitanja invalida obrambeno-oslobodilačkog rata u Tuzli. Bio sam spreman da im na licu mjesta pokažem borački registar i prezentiram put kojim bismo išli do ispunjenja njihovih realnih zahtjeva'', izjavio je Bukvarević za Fenu.

 Kako je rekao, pripremio je da stavi na uvid i sve predložene zakonske izmjene koje osiguravaju povoljniji status ukupne boračke populacije, kao i proceduru kojom bi se ove odredbe pretvorile u praksi.

Razgovore u institucije

'' Do 16.30 sati čekao sam dolazak delegacije boraca s petlje Šićki Brod, a u međuvremenu mi je javljeno da su demobilizirani borci iz Zeničko-dobojske županije spremni doći u sjedište Ministarstva na razgovor i mi smo, nakon višesatnog čekanja, krenuli za Sarajevo da ih primimo i obavimo razgovor'', izvijestio je ministar Bukvarević, nudeći istu varijantu i prosvjednicima iz Tuzle.

 On je još jednom pozvao demobilizirane borce da odblokiraju petlju Šićki Brod i da sve razgovore obave u institucijama Federacije, tim više što protesti u Tuzli i drugdje nisu bili najavljeni.

''Nitko nema pravo blokirati ceste i ometati slobodu kretanja, to građani i gospodarstvenici nisu zaslužili'', poručio je Bukvarević.