HSS protiv prodaje Blidinja Sarajevu

Blidinje nacionalni park: HSS protiv predaje nadležnosti i prodaje krvlju obranjenog teritorija

Svi argumenti zagovornika predaje Blidinja Sarajevu, počinju i završavaju sa ''Dobit ćemo 700 000 KM godišnje za plaće od Sarajeva'', navode iz HSS-a.
Vijesti / Politika | 05. 11. 2021. u 08:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Blidinje

Povodom sastanka koji bi se danas trebao održati u posuškoj kinodvorani priopćenjem za javnost su se oglasili iz Hrvatske seljačke stranke.

Navode kako su današnji sastanak zakazali vlasti iz Općine Posušje na zahtjev Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a tema je proglašenje parka prirode Blidinje - nacionalnim parkom u BiH.

U Priopćenju HSS-a se ističe kako tu ništa ne bi bilo sporno, da se ne radi o čistom prijenosu i ovako oskudnih nadležnosti županija, općina i gradova na federalnu razinu.

''Kada je 30. travnja 1995. Vlada HR HB donijela Odluku o proglašenju parka prirode Blidinje, vjerujemo kako im ni u primislima nije bilo kako će jednoga dana oni što dolaze poslije njih to dragovoljno prepustiti Sarajevu.

Kako bi stvar bila gora, nitko od nadležnih u ovom slučaju nije razgovarao s lokalnom zajednicom niti s općinama koje gravitiraju tom području, a kamo li ih je pitao za mišljenje. Sukladno trenutačnoj sarajevskoj politici za mišljenje nisu pitane ni županije, tj. nadležna županijska ministarstva'', navodi se u priopćenju.
Dalje se ističe kako ''ni tu nije kraj političkom bezobrazluku sarajevske čaršije jer u u samom prednacrtu Zakona o nacionalnom parku Blidinje granice istoga nisu precizno navedene, te stoji kako će njih svojim aktom utvrditi Vlada Federacije''.

Prevedeno to znači da Fadil Novalić i Vlada Federacije mogu donijeti Akt kako su granice Nacionalnog Parka ne samo do Bosiljne, nego iste mogu odrediti i do GP ''Osoje'', te nakon toga odlučivati smije li i tko u tim granicama graditi, saditi krompir, čuvati stoku ili kositi travu.

Svi argumenti zagovornika predaje Blidinja Sarajevu, počinju i završavaju sa ''Dobit ćemo 700 000 KM godišnje za plaće od Sarajeva'', navode iz HSS-a.

HSS je stava kako Blidinje posuškom narodu vrijedi puno više od 700 000 KM godišnje za zaposlene u nacionalnom parku, gdje će ponovo Sarajevo odlučivati tko će biti zaposlen, jer županije i općine neće više imati nadležnosti.

HSS poziva sve posuške političke subjekte koji su pozvani na današnji sastanak da kao i HSS budu protiv predaje nadležnosti i prodaje teritorija krvlju obranjenog za 700 000 KM godišnje, a koje će ići u tko zna čije džepove, jer glas ''Za'' nije glas za nacionalni park nego nacionalna izdaja, stoji na kraju priopćenja.

Kopirati
Drag cursor here to close