Reakcije na potpis

Biranje Srba u Mostaru

Milorad Dodik je rekao kako je nezadovoljan jer u pregovorima nisu sudjelovali predstavnici mostarskih Srba i što nacionalna struktura iz 1991. nije ispoštovana.
Vijesti / Politika | 23. 06. 2020. u 08:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Znamo da su Bošnjaci u Mostaru tražili razne blokade da zaštite interese svog naroda, nisu to tražili za taj treći narod. Znamo da Hrvati na višim instancama traže garancije da biraju legitimne i legalne predstavnike i da se svi zalažu za autentične predstavnike naroda ali, nažalost, u Mostaru smo dosad imali situaciju da su i jedni i drugi Srbima birali predstavnike'', rekla je za BHRT Sanja Bjelica Šagovnović, novinarka i dopredsjednica SPKD Prosvjeta Mostar.

Vuk Bačanović, politički analitičar, kaže akko u u cijeloj BiH vlada jedna vrsta etno-biznisa, da se etnička pripadnost koristi za neke najličnije stvari, kako zbrinuti obitelj i kako ispuniti nekakvu formu.

''Ako ćemo stvarno graditi društvo koje je pluralno, onda to više ne može stajati na takvim principima'', rekao je Bačanović.

Naime, nakon što je potpisan sporazum , koji bi trebao osigurati usvajanje izmjena Izbornog zakona u parlamentu BiH, kako bi Mostarci konačno izabrali lokalnu vlast, u javnosti se može čuti kako bi teško postignuti dogovor mogao bi ugroziti, i poništiti SNSD, nezadovoljan dogovorenom zastupljenošću Srba.

Milorad Dodik je rekao kako je nezadovoljan jer u pregovorima nisu sudjelovali predstavnici mostarskih Srba i što nacionalna struktura iz 1991. nije ispoštovana.

''Najbolje to govori proces dogovaranja oko Mostara i jedan koncept koji Bošnjaci zagovaraju za Mostar, a to je da postoje reprezentativni nacionalni klubovi i da nitko nikoga ne preglasava. S jedne strane to zagovaraju u Mostaru, a jedan čovjek-jedan glas zagovaraju na državnoj razini gdje su neka većina'', rekao je Dodik.

Video: Kakav je status Srba u Mostaru?

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović pak kaže kako je siguran da će izmjene Izbornog zakona biti usvojene, a dogovorena pravila osiguravaju kvote za srpske predstavnike.

''Postoje minimalne i maksimalne kvote, znate da su maksimalne bile dosad 15 predstavnika, što znači da Srba može isto biti 15, minimalno četiri, što znači da Srba ne može biti manje od četiri'', rekao je.

Iako je od zadnjih izbora u Mostaru prošlo 12 godina, zadnje gradsko vijeće imalo je pet predstavnika srpskog naroda ali nijedan od njih nije bio član stranke sa srpskim predznakom. HDZ je imao dva predstavnika, SDA, SDP i Radom za boljitak po jednog. Bojazan da će se slična stvar ponoviti postoji i za ove izbore, navodi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close