Nakon Albanije

BiH preuzela predsjedanje ReSPA-om i očekuje reforme javne uprave

Osmi sastanak ministara nadležnih za poslove javne uprave
Vijesti / Politika | 06. 11. 2017. u 17:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osmi sastanak ministara nadležnih za poslove javne uprave iz zemalja zapadnog Balkana u svojstvu članova Upravnog odbora Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA), održan je danas u Tirani.

Potpredsjednica Vlade Republike Albanije Senida Mesi, osvrnula se na početku sastanka na proteklu godinu u kojoj je Albanija predsjedavala ReSPA-om.

''Nazočnost ministara iz regije zapadnog Balkana ovdje, danas, pokazuje spremnost da međusobna suradnja bude unaprijeđena kako bi se osnažili kapaciteti za provođeje reforme javne uprave i unaprijedila razmjena iskustava, a sve to s ciljem brže integracije u Europsku uniju'', rekla je Mesi.

Predstavnik Europske komisije Bernard Brunet rekao je da je Europska komisije posvećena ReSPA-i, "ali ne samo kao instituciji, već oličenju regionalne suradnje koju ReSPA predstavlja."

''ReSPA ima svjetliju budućnost danas nego prije pet godina. Nalazi se u boljoj financijskoj situaciji, ima jasnu viziju i jasnu podršku svih svojih članica iz regiona zapadnog Balkana'', dodao je Brunet.

Obraćajući se uvaženim članovima Upravnog odbora, direktorica ReSPA-e Ratka Sekulović istaknula je da je reforma javne uprave na zapadnom Balkanu veoma zahtjevan posao koji iziskuje značajne resurse kao i iskrenu političku podršku i posvećenosti'', priopćeno je iz ReSPA-e.

''Nova Strategija ReSPA-e za period od 2019. -2024., omogućit će nam uvjete da na bolji način objedinimo i usmjerimo napore kako bi primjena strategija za reformu javne uprave u regionu imala najveći mogući utjecaj'', rekla je Sekulović.  

Tijekom sastanka bilo je riječi o naporima za unapređenje javnih konzultacija u procesu donošenja javnih politika i propisa, kao i o primjerima dobre prakse u domenu upravljanja ljudskim resursima u javnoj upravi.

Ministri nadležni za poslove javne uprave koji su članovi Upravnog odbora ReSPA-e usvojili su Godišnji izvještaj i dali podršku ReSPA-i da nastavi svoj rad.

Na kraju sastanka, Bosna i Hercegovina je preuzela predsjedavanje ReSPA-om od Republike Albanije u zvaničnoj ceremoniji primopredaje ReSPA zastave.

Novi predsjedavajući ReSPA-e, Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša, rekao je da predsjedavanje ReSPA-om za njega osobno predstavlja veliki izazov i još veću obvezu.

''Što se Bosne i Hercegovine tiče, s obzirom na to da preuzimamo predsjedavanje od Republike Albanije koja je u proteklih godinu dana ostvarila značajan napredak u oblasti reforme javne uprave, imamo čvrsto opredjeljenje da slijedimo taj primer i iskoristimo mogućnosti suradnje s ReSPA-om za unapređenje javne uprave'', rekao je Grubeša.

Kopirati
Drag cursor here to close