Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

BiH je zemlja podložna prirodnim i drugim nesrećama

Cilj i obaveza Bosne i Hercegovine, a time i Ministarstva sigurnosti BiH je da se implementira Sendai okvir
Vijesti / Politika | 13. 10. 2023. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U cilju podizanja svijesti i jačanja otpornosti, danas se širom svijeta obilježava Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa, navodi se u priopćenju Ministarstva sigurnosti.

''Bosna i Hercegovina je zemlja koja je podložna prirodnim ili drugim nesrećama, sa značajnim postotkom ranjive populacije koja je izložena rizicima od katastrofa, zbog čega je smanjenje rizika i utjecaja prirodnih ili drugih nesreća za Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine jedno od ključnih pitanja sigurnosti zemlje i regije'', navode u priopćenju.

U tom pogledu, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine kontinuirano radi na poboljšanju inter-institucionalne koordinacije i suradnje uz aktivno uključivanje lokalnih zajednica sa visokim rizikom od katastrofa u procesima planiranja i primjene mjera na terenu.

''Cilj i obaveza Bosne i Hercegovine, a time i Ministarstva sigurnosti BiH je da se implementira Sendai okvir za smanjenje rizika od katastrofa za period 2015-2030. godine kroz strateški pristup integracije smanjenja rizika od katastrofa u sve relevantne sektore i strateške planske dokumente na svim razinama vlasti kako bi se stvorilo sigurnije i prosperitetnije okruženje za sve građane Bosne i Hercegovine'', navode.

Kopirati
Drag cursor here to close