Milanović

''BiH je za Ukrajinu Švicarska''

Milanović kaže kako je ovo ''hrvatska politička tragedija, da su Andrej Plenković i Gordan Grlić Radman izdali Hrvate i Hrvatsku nametnuvši dodatne uvjete BiH'' za dobivanje statusa kandidata.
Vijesti / Politika | 24. 06. 2022. u 12:27 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Grlić Radman kaže da je BiH disfunkcionalna, a Ukrajina može koja se raspada pod ratom, ali BiH idemo uništiti. To je valjda da se Plenkovićev projekt ‘Ljubimac’ ne ugrozi. Umirem od stida. Umirem od stida, a ne bih trebao'', izjavio je hrvatski predsjednik Zoran Milanović, prenosi N1.

Naime, Milanović je kritizirao hrvatsku vanjsku politiku i Europsku uniju zbog nedavanja statusa kandidata Bosni i Hercegovini, ali i visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Naveo je kako je ovo ''hrvatska politička tragedija, da su Andrej Plenković i Gordan Grlić Radman izdali Hrvate i Hrvatsku nametnuvši dodatne uvjete BiH'' za dobivanje statusa kandidata.

Cinizam

''BiH je i prije ruske invazije za Ukrajinu bila Švicarska'', rekao je i dodao kako su Plenkovićeve izjave u Bruxellesu ''hladna sadistička izdaja Hrvatske'' te da je odluka Europskog vijeća ''bezobrazni cinizam''.

''Kada će BiH dobiti status kandidata? Nikada jer nekima ne odgovora da se to ispuni, a to neće biti ni prije izbora jer žele pokrasti izbore. U BiH postoje oni kojima je nevjerojatno stalo da BiH napreduje prema EU – to su Hrvati, oni su najbliži EU. Drugi ne mogu reći da su protiv. Srbi vide tu svoj interes, bošnjačke strukture su jednoglasno podržale i tražile da BiH dobije status kandidata odmah. Šta je Plenković poručio? Šta je Grlić Radman poručio – da je BiH disfunkcionalna država i da ne može biti kandidat'', rekao je Milanović, prenosi N1.

Naveo je i kako BiH ima ''kvazi kolonijalnu upravljačku strukturu koja zadnjih 10 godina nije radila ništa''.

''U kamere je princ od kafilerije (Grlić Radman), objašnjava da je BiH hrpa smeća i vapaj Hrvata, Srba i Bošnjaka koji je jedinstven otežava tačkama 20. i 21. Europsko vijeće postavlja uvjete u kojem se općenito navodi izborna reforma i kaže da će se odmah kada to naprave EK pozabaviti time. Zašto se to radi? Ako nemaju mozga, imaju li srca?'', upitao je.

Istaknuo je kako je ovo hrvatska politička tragedija i uništavanje hrvatske države te da ''BiH treba gledati kroz prste jer nikada neće ispuniti sve kriterije kao što je to učinila Hrvatska''.

Sikter Schmidtu

Na upit novinara o pritužbama visokog predstavnika u BiH na njega, kazao je kako je “Schmidt produžena ruka vrlo mutnih i čudnih krugova u BiH, s problematičnim ovlastima”.

“Žalio se sarajevskom Veleposlanstvu Hrvatske? A šta mu je Veleposlanstvo odgovorilo? U BiH se to kaže sikter. Radi se o čovjeku koji je tamo ilegalno i ne želi koristiti ovlasti da se usvoje izborne promjene”, poručio je Milanović.

14

Naime, čelnici 27 država članica donijeli su u četvrtak u Bruxellesu odluku o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji i obećali europsku perspektivu Gruziji te kandidatski status kada riješi preostale kriterije.

Također su usvojeni zaključci o zapadnom Balkanu, u kojima su dva paragrafa posvećena Bosni i Hercegovini. U tim zaključcima se prvi put navodi mogućnost da BiH dobije kandidatski status ako ispuni manji dio reformi od onih 14 prioriteta koje je Komisija postavila u svom mišljenju.

“Europsko vijeće pozdravlja politički dogovor koji su 12. lipnja 2022. postigli čelnici Bosne i Hercegovine u Bruxellesu i koji je potreban za stabilnost i puno funkcioniranje zemlje kako bi odgovorila težnjama naroda. Poziva sve političke čelnike u BiH da brzo Ispune obećanja dana u dogovoru i hitno dovrše ustavnu i izbornu reformu koja će omogućiti zemlji da odlučno napreduje na europskom putu u skladu s mišljenjem Komisije. Europsko vijeće je spremno dodijeliti kandidatski status Bosni i Hercegovini i u tom cilju poziva Komisiju da bez odgode izvijesti Vijeće o provedbi 14 ključnih prioriteta postavljenih u mišljenju s posebnom pozornošću na one koji predstavljaju bitan set reformi kako bi  Europsko vijeće ponovno odlučivalo o o tom pitanju”, kaže se u dijelu zaključaka koji se odnosi na BiH.

 

Plenković: Jak signal

 

S druge strane, hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je kako je jučerašnji dan rezultirao vrlo jakom porukom potencijalnog kandidatskog statusa.

“Veoma je jaka poruka potencijalnog kandidatskog statusa za BiH. Posebno sam se za to zalagao, jer to je naša susjedna zemlja i smatram da je to jedina zemlja na zapadnom Balkanu koja je aplicirala za članstvo, a još joj nije dat kandidatski status. Bilo je to prije šest i pol godina, kada su se zaputili na taj put. U tom smislu mislim da smo im poslali jako dobar signal, s dobrom nadogradnjom na sastanak kojeg je organizirao Charles Michel, a koji je prije par tjedana organiziran upravo na inicijativu Hrvatske, ovdje u Bruxellesu”, kazao je Plenković.


Kopirati
Drag cursor here to close