CCI

BiH ide na još jedno dno: Usvojeno samo osam zakona

CCI navodi kako za zemlju s ambicijom da se integrira u EU, njezin državni parlament, svojim godišnjim programima rada, planira premali broj zakona.
Vijesti / Politika | 23. 03. 2018. u 12:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Politički sukobi između i unutar stranaka vladajuće koalicije, porazno su se reflektirali na rezultate rada državnih institucija vlasti, prije svega Parlamentarnu skupštinu BiH.

Kako se navodi u izvještaju Centra civilnih inicijativa, 2017. godinu, u radu vlasti na državnoj razini, obilježili su ozbiljan zastoj na europskom putu BiH, sporost u realizaciji mjera iz Akcijskog plana Reformske agende, izuzetno skromna zakonodavna aktivnost, kontinuirana nestabilnost, a potom i gubitak, parlamentarne većine i prerano započeta predizborna kampanja za opće izbore.

Nerješavanje problema vodi, s jedne strane, k mogućoj blokadi države nakon predstojećih izbora, a, s druge strane, nastavku funkcioniranja zemlje kao jedine države na europskom kontinentu koja sustavno, svojim najvišim zakonodavnim aktom, krši ljudska prava svojih građana.

''I upravo se iz odnosa političara prema presudama Europskog suda za ljudska prava, koje se godinama ne provode, vidi sva licemjernost ovdašnje politike, njezina nezainteresiranost za civilizacijske vrijednosti na kojima počiva Europska unija i opsjednutost isključivo ličnim i uskostranačkim interesima'', navodi se u izvještaju.

CCI navodi kako za zemlju s ambicijom da se integrira u EU, njezin državni parlament, svojim godišnjim programima rada, planira premali broj zakona. No, upravo se iz stupnja realizacije takvih skromno koncipiranih planova, iščitava razlog sve većeg zaostajanja bih za drugima.

Od 49 planiranih zakona, programima rada domova PS BiH za 2017. g, usvojeno je njih svega 8. Što znači da je realizacija planiranog u 2017. g. svega 16,3%. Odnosno, da je PS kraj 2017. godine dočekala sa 84% nerealiziranih zakonodavnih obveza, koje je trebala izvršiti u ovoj godini.

Kopirati
Drag cursor here to close