Slučaj trovanja

BiH se drži po strani

Reakcija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine povodom navoda u medijima o odgovornosti za slučaj trovanja zabranjenim supstancama Sergeja Skripalja i njegove kćerke
Vijesti / Politika | 28. 03. 2018. u 15:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vezi sa navodima objavljenim u pojedinim medijima u BiH, u kojima se naglašava da se BiH na međunarodnom planu pridružila izjavama kojima se prejudicira odgovornost za slučaj trovanja zabranjenim supstancama - slučaj Skripalj, Ministarstvo vanjskih poslova BiH obavještava javnost da je stav ministarstva koji su mediji objavili 27. ožujka 2018. jedina službena pozicija BiH u odnosu na pitanje diplomatske krize nastale u predmetnom slučaju.


Podsjećamo, BiH izražava zabrinutost činjenicom da je ustanovljena zloupotreba opasnih kemijskih materija, čija je upotreba zabranjena međunarodnim konvencijama. BiH izražava nadu da će nakon provedene istrage ovaj slučaj biti do kraja rasvijetljen.

''BiH s pozornosti prati razvoj situacije vezane za protjerivanje ruskih diplomata iz određenog broja zemalja, ali BiH neće poduzimati ove ili slične mjere'', navedeno je u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH koje naglašava da nije dalo suglasnost ni jednoj diplomatskoj misiji BiH u svijetu za pridruživanje izjavama koje se odnose na predmetni slučaj, jer povodom ovog slučaja, koji je izazvao veliku međunarodnu pozornost, ne postoji stav Predsjedništva BiH.

Ministarstvo inostranih poslova BiH će, kako navode u priopćenju, cjelokupnu informaciju sa svim raspoloživim podacima vezanim za ovaj slučaj, do kraja radnog dana dostaviti Predsjedništvu BiH.
              

Kopirati
Drag cursor here to close