Odlučilo Predsjedništvo

BiH će biti suzdržana u UN-u oko Jeruzalema

Prethodno je predsjednik RS-a Milorad Dodik uputio pismo članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću u kojem je zatražio da BiH podrži Izrael i američkog predsjednika Donalda Trumpa.
Vijesti / Politika | 21. 12. 2017. u 16:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da bude suzdržano u vezi s glasovanjem u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda o Rezoluciji koja bi odbacila odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela i izmiještanja diplomatskog predstavništva iz Tel-Aviva u Jeruzalem, rečeno je Feni u Uredu srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Prethodno je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio pismo članu Predsjedništva BiH iz RS-a Mladenu Ivaniću u kojem je zatražio da BiH podrži Izrael i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

''Predsjedništvo BiH je, i sa i bez ovog pisma, donijelo odluku da bude suzdržano u ovom slučaju'', potvrđeno je Feni.

S druge strane, Dodik smatra da šef Misije BiH pri UN-u ne treba podržati rezoluciju.

''Cijeneći svu delikatnost višegodišnjeg problema između Izraela i Palestine, a u svjetlu odluke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da diplomatsko predstavništvo SAD premjesti u Jeruzalem, tražim od Vas da kao član Predsjedništva iz Republike Srpske učinite sve da šef Misije BiH pri UN ne podrži rezoluciju, koja će se naći pred Općom skupštinom, a koja bi išla u pravcu odbacivanja odluke američkog predsjednika'', navodi se u Dodikovom pismu koje, pozivajući se na neslužbene izvore, prenosi banjalučka Alternativna televizija.

U pismu se, između ostalog, dodaje da "RS i Izrael imaju prijateljske odnose, te da bi trebalo zaustaviti bilo kakve diplomatske akcije BiH koje bi mogle narušiti to prijateljstvo''.

''U potpunosti razumijemo složenost situacije na Bliskom istoku i zalažemo se za mirno rješenje problema između Izraela i Palestine'', stoji u pismu entitetskog predsjednika.

Nwetanyahu: UN je ''kuća laži''

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak je osudio Ujedinjene narode kao ''kuću laži'' uoči glasovanja o priznanju Jeruzalema kao izraelske prijestolnice od američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Priznajući da će rezolucija najvjerojatnije biti usvojena velikom većinom glasova, Netanyahu je izjavio da Izrael ''u potpunosti odbacuje to glasovanje i prije nego što je sazvano''.

Trumpova objava od 6. prosinca raskinula je s višedesetljetnom američkom politikom i međunarodnim konsenzusom da se sudbina Jeruzalema odluči kroz izravne pregovore. Netanyahu tvrdi da je Jeruzalem izraelska prijestolnica bez obzira na ishod glasovanja.

Palestinci su se obratili Općoj skupštini UN-s nakon što su SAD uložile veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti koja poziva Trumpa da povuče svoju odluku.

Palestinci tvrde da polažu pravo na istočni Jeruzalem, koji ima lokacije podjednako svete za muslimane, Židove i kršćane, kao svoju buduću prijestolnicu, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close