Aktivacija MAP-a

BiH bliže NATO-u: Zna se za veze s Rusijom

''Nadam se da Moskva neće zloupotrijebiti te odnose da uništava euroatlantske ambicije BiH'', kaže Carpenter.
Vijesti / Politika | 05. 12. 2018. u 10:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sjevernoatlantski savez (NATO) je aktiviranjem Akcijskog plana za članstvo (MAP) donio povijesnu odluku, kojom se Bosni i Hercegovini omogućava da razvije svoj Godišnji nacionalni plan (ANP) i počne proces provođenja reformi neophodnih za članstvo u NATO-u'', kazao je Michael Carpenter, bliski suradnik Josepha Bidena i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost dok je bio potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

U razgovoru za Dnevni avaz naglašava da je odluka Alijanse više nego pozitivna, ali i da ima rizika.

''Naravno, znamo da tročlano Predsjedništvo nije jedinstveno kad je NATO u pitanju. Ali, za sada Ministarstvo obrane BiH može donijeti i provesti potrebne reforme kako bi BiH mogla pristupiti ovom savezu. U tome im može i hoće pomoći osoblje NATO-a u štabu u Sarajevu. Bosna i Hercegovina se na taj način približava danu kad će se njezini građani i političari složiti u tome da je potrebno ući u tu organizaciju. Do tada je potrebno uraditi sve što se može da BiH bude spremna ili da je makar nadomak učlanjenja'', kaže ovaj američki dužnosnik.

Navodi i da se znaju veze koje entitet Republika Srpska ima s Rusijom.

''Da upotrijebim terminologiju Dimitrija Medvedeva, Rusija ima 'privilegirani interes' u tom dijelu BiH. Za mene nema ništa loše u tome da RS ima bliske kulturne i povijesne veze s Rusijom, pa čak i prijateljske 'bilateralne' odnose. Ali, nadam se da Moskva neće zloupotrijebiti te odnose da uništava euroatlantske ambicije BiH'', kaže Carpenter.

Upozorava i da su rane od rata u BiH i dalje duboke te da su nacionalne podjele i dalje izražene.

''Zato je vanjskim silama prelako da iskoriste propagandu i dezinformiranje kako bi potaknule nepovjerenje i dalje podjele. Moskva je to već pokušala u nizu evropskih država, ali i u SAD'', navodi Carpenter.

Način da se BiH obrani od takvih nasrtaja je u pomirenju i ''zajedničkoj geopolitičkoj ambiciji''.

''Sjedinjene Američke Države i europske sile trebaju osnažiti taj proces time što će više ulagati u njezinu infrastrukturu. Naravno, preduvjet za to je duboka reforma pravosuđa'', ističe sugovornik Avaza.

S druge strane, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozdravio je ocjenu glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga o potrebi aktivacije Akcijskog plana za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u.

Komšić je suglasan sa Stoltenbergom u pogledu prihvaćanja ponude koju je NATO uputio Bosni i Hercegovini.

''Član Predsjedništva BiH ujedno poziva sve domaće političke aktere da ulože dodatne napore kako bi došlo do aktivacije MAP-a'', priopćeno je iz predsjedništva.

Komšić je podsjetio na Strategiju vanjske politike BiH koja je u martu tekuće godine usvojena od Predsjedništva BiH, a u čijim osnovama je istaknuto da nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija Bosne i Hercegovine, te da će prioritetne aktivnosti biti prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i provođenju MAP-a.

''U tome smislu, strateške odluke Predsjedništva BiH predstavljaju jedini kredibilan i obvezujući dokument na osnovu kojih se može dalje postupati u procesu NATO integracija'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close