Tel Aviv

Biden umiruje Izrael, govori i o patnjama Palestinaca

Biden je pozvao Izraelce da ne podlegnu bijesu kazavši da velika većina Palestinaca nije povezana s Hamasom. "I palestinski narod pati", rekao je.
Vijesti / Politika | 18. 10. 2023. u 18:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu da će Sjedinjene Države učiniti sve za sigurnost Izraela, u zaključnim riječima posjeta kojim je došao iskazati podršku hebrejskoj državi nakon smrtonosnog napada Hamasa.

Biden je pozvao Izraelce da ne podlegnu bijesu kazavši da velika većina Palestinaca nije povezana s Hamasom. I palestinski narod pati, rekao je. U izjavama nakon sastanka s izraelskim čelnicima, Biden je rekao da će s Kongresom raditi na tome da se odobri "dosad neviđen" paket pomoći.

U aluziji na nacistički holokaust tijekom Drugog svjetskog rata, poručio je Izraelu da ima podršku prijatelja. "Nećemo ponovno samo stajati i ništa ne činiti. Ni danas, ni sutra niti ikada više", rekao je.

Sjedinjene Države pozvale su Izrael da dopusti ulazak humanitarne pomoći u Gazu. Izrael je nakon toga objavio da neće dopustiti ulazak humanitarne pomoći u Gazu iz Izraela, ali da neće spriječiti dopremu pomoći iz Egipta. 

Ranije je Biden rekao da je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, s kojim se sastao u Tel Avivu, postavio teška pitanja i da su razgovarali o humanitarnim potrebama, pomoći u sigurnosti i informacijama o Amerikancima za kojima se traga.  

"Kao prijatelj Izraela postavio sam teška pitanja. Nastavit ćemo provoditi politiku odvraćanja bilo kojeg aktera koji bi nastojao proširiti sukob", napisao je Biden u objavi na društvenoj mreži X.

Kopirati
Drag cursor here to close