Neslužbeni rezultati

Biden na pragu Bijele kuće?

Nakon Wisconsina došlo je do preokreta u još jednoj saveznoj državi, Michiganu.
Vijesti / Politika | 04. 11. 2020. u 15:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države biraju predsjednika. Hoće li to biti dosadašnji, Donald Trump, ili novi, Joe Biden, doznat ćemo u najboljem slučaju u kasnim popodnevnim satima.

U tijeku je prebrojavanje glasova.

Gotovo sva birališta su zatvorena, a američki predsjednik Donald Trump osvojio je tri ključne države - Floridu, Teksas i Ohio. Još se čekaju konačni rezultati za Pennsylvaniju, Georgiju, Sjevernu Karolinu, Michigan i Wisconsin koje se smatraju ključnima za ishod izbora. Tamo su rezultati vrlo tijesni.

Nakon Wisconsina došlo je do preokreta u još jednoj saveznoj državi, Michiganu. Biden sada tamo ima 49,3 posto, a Trump 49,1 posto, prema najnovijim podacima koje je objavio AP.

Situacija u Nevadi je jako napeta. Biden ima 49.2 posto, a Trump 48.6 posto. Razlika se zadnja dva sata smanjivala, Bidenova potpora se topila. Ono što bi Bidenu ipak moglo ići na ruku je to što je Clark County, u kojem je Las Vegas, na 72 posto obrađenih glasova. Riječ je o daleko najvećem okrugu u Nevadi. Ovdje Biden vodi i tu je 2016. pobijedila Hillary Clinton.

Birališta su zatvorena u cijeloj zemlji, no glasovi će se u nekim državama brojati i nekoliko dana, ovisno o lokalnom zakonodavstvu koje je reguliralo slanje i brojanje glasova poslanih poštom, ove godine u rekordnom broju.

Prebrojavanje u nekima od država je zaustavljeno do jutra po američkom vremenu.

Trump je ranije tijekom večeri pobijedio na Floridi, u Ohiju i Teksasu, također ključnim državama, time uništivši snove demokrata o ranoj i uvjerljivoj pobjedi, no Biden i dalje smatra da je favorit.

"Vjerujemo da smo na putu prema pobjedi", poručio je Biden iz svoje savezne države Delaware.

Šefica Bidenove kampanje osudila je u međuvremenu Trumpove izjave o navodnoj prevari.

"Predsjednikova izjava večeras o zaustavljanju prebrojavanja ispravnih glasova nema presedana, nevjerojatna je i netočna", rekla je Jen O’Malley Dillon.

Trumpovu objavu na Twitteru o pokušaju krađe izbora ta je društvena mreža označila kao potencijalnu obmanu.

"Nije na meni i na Donaldu Trumpu da objavljujemo pobjednika ovih izbora. To je na glasačima", odgovorio mu je Biden na Twitteru.

Trump i članovi njegove vlade mjesecima kritiziraju dopisno glasanje, tvrdeći da je ono podložno prevarama, iako stručnjaci ističu kako je to teško moguće i da su dopisni glasovi dugo prisutna metoda glasanja na američkim izborima.

Kopirati
Drag cursor here to close