Obraćanje naciji

Biden: Dali smo Afganistancima sve, ali im nismo mogli dati volju za borbu

"Mi ne bismo trebali ratovati u ratu koji ni sami Afgfanistanci ne žele očito voditi. Potrošili smo više od bilijun dolara...", kazao je Biden.
Vijesti / Politika | 16. 08. 2021. u 22:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Joe Biden obratio se večeras po hrvatskom vremenu svojoj naciji i konačno prekinuo šutnju o kaotičnom američkom povlačenju iz Afganistana nakon što su vlast ondje u blitzkriegu preuzeli talibani.

"Želim govoriti o situaciji u Afganistanu, razvoju događaja proteklog tjedna i koracima koje poduzimamo. Ja i moj tim pomno pratimo situaciju i radimo na što bržoj evakuaciji. Želim sve podsjetiti kako smo došli do ovoga. Otišli smo ondje prije gotovo 20 godina s jasnim ciljem da nakon 11. rujna porazimo Al Qaidu i osiguramo da Afganistan ne može biti njihovo utočište. I to smo učinili. Dokrajčili smo i bin Ladena. Naša misija nikada nije trebala biti stvaranje demokracije, nego preveniranje terorističkih napada na Ameriku", kazao je Biden. 

Istaknuo je kako je "godinama govorio kako bi američka misija trebala biti protuteroristička, a ne protugerilska te se zato protivio slanju vojnih pojačanja".

"Al Shabab, Al Qaida, Al Nusra, ISIS - sve te prijetnje postoje u drugim državama u kojima provodimo učinkovite antiterorističke misije, ali nigdje nismo trajno vojno prisutni", naglasio je. 

Biden je naveo kako je pri dolasku na vlast dočekao sporazum koji je predsjednik Trump postigao s talibanima, prenosi Jutarnji.hr

"Prema njemu, 1. svibnja su morale biti drastično smanjene naše snage u Afganistanu. To je trenutak kad su taliban postali vojni najjači od 2001. Moj izbor je bio ili raditi po tome sporazum ili se vratiti borbi s talibanima. Nakon 1. svibnja nema nikakvog primirja na snazi, nego samo hladna realnost - ili radimo po sporazumu ili eskaliramo konflikt i šaljemo tisuće novih naših vojnika u rat. Stojim čvrsto iza svoje odluke", naveo je Biden. 

On je naglasio kako je povlačenje iz Afganistana bila prava odluka te to trenutno stanje i dokazuje. 

"Nema pravog trenutka za povlačenje. Sve smo ukalkulirali, ali činjenica je da se sve ovo dogodilo puno ranije nego što smo očekivali. Predsjednik je pobjegao, vojska se raspala... Ako išta, događaji od prošlog tjedna potvrđuju da je povlačenje sada bila prava odluka. Mi ne bismo trebali ratovati u ratu koji ni sami Afgfanistanci ne žele očito voditi. Potrošili smo više od bilijun dolara... Sagradili smo vojsku veću od mnogih koje imaju naši saveznici u NATO-u, davali smo im za plaće, trenirali smo ih, dali smo im svaku šansu da osiguraju svoju budućnost. Ima među njima puno hrabrih i sposobnih vojnika, ali ni da smo ostali tamo još 20 godina, ne bismo uspjeli", poručio je Biden. 

Kopirati
Drag cursor here to close