Forum velikih ekonomija o energiji i klimi

Biden: Čista energija je pitanje nacionalne sigurnosti

"Dobra vijest je da klimatska sigurnost i energetska sigurnost idu ruku pod ruku", rekao je Biden.
Vijesti / Politika | 18. 06. 2022. u 08:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak na Forumu energije i klime da ruski rat u Ukrajini pokazuje da je prelazak na obnovljivu energiju pitanje nacionalne sigurnosti, ali i ključ za sprječavanje globalnog zatopljenja.

"Brutalan i ničim izazvan napad Rusije na susjednu Ukrajinu potaknuo je globalnu energetsku krizu i naglasio potrebu za postizanjem dugoročne pouzdane energetske sigurnosti", rekao je Biden na virtualnom summitu u Bijeloj kući.

"Dobra vijest je da klimatska sigurnost i energetska sigurnost idu ruku pod ruku", rekao je Biden.

Ovo je bilo treće Bidenovo sazivanje Foruma velikih ekonomija o energiji i klimi otkako je preuzeo dužnost 2021. godine uz obećanje da će Sjedinjene Države učiniti vodećim u svjetskim pokušajima da se zaustavi katastrofalno globalno zatopljenje.

Ovo dolazi upravo u trenutku kada se Biden suočava s nezadovoljstvom javnosti zbog naglog porasta cijena goriva koje su posljedica ruske invazije na Ukrajinu, piše AFP.

U isto vrijeme, europske zemlje se bore pronaći načine kako izbjeći ovisnost o ruskom uvozu nafte i plina.

Na forumu se također obratio i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres koji je oštro kritizirao naftnu i plinsku industriju, optuživši je da se koriste istom taktikom kao i duhanske kompanije plasirajući "lažni narativ kako bi njihova odgovornost za klimatske promjene bila umanjena".

"Ništa ne može biti jasnije ili prisutnije od opasnosti ekspanzije fosilnih goriva. Čak i kratkoročno, fosilna goriva nemaju političkog ili ekonomskog smisla. Ipak, čini se da smo zarobljeni u svijetu u kojem proizvođači i financijeri fosilnih goriva imaju potpunu kontrolu nad čovječanstvom", rekao je.

Međutim, poruka šefa UN-a bila je u suprotnosti s političkom stvarnošću s kojom se Biden suočava dok pokušava uvjeriti domaću naftnu industriju da pojača proizvodnju.

Amerikanci trenutno plaćaju u prosjeku 5 dolara po galonu, u odnosu na 3 dolara prije godinu dana, a povećanje cijene goriva ima za posljedicu opće povećanje cijena dobara i usluga.

Kopirati
Drag cursor here to close