O slovima i brojevima

BHRT se očitovao o ćirilici i podsjetio na novac iz RS-a 

U priopćenju se podsjeća da od 2017. godine BHRT nije naplatio od RTRS-a, a time ni iz RS ''ni jednu KM od dijela pretplate koja mu po zakonu pripada''.
Vijesti / Politika | 09. 07. 2022. u 17:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ni na koji način kolega Bucalo, pa ni BHRT ne omalovažavaju nijedno službeno pismo u Bosni i Hercegovini. Naprotiv, BHRT je jedini medij koji u svom programu potpuno ravnopravno koristi oba pisma i sva tri jezika konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini''.

Stoji to u reagiranju BHRT-a na usporedbu ćirilice i hijeroglifa u emisiji BHT1 uživo Elvira Bucala.

BHRT navodi kako je u petak 1.7. 2022. u emisiji BHT1 uživo, nakon najavne špice koja je bila na ćirilici, urednik/voditelj Elvir Bucalo rekao: "Za one koji nisu mogli da pročitaju ove hijeroglife kojima je napisan naziv naše emisije, ja ću vam prevesti - BHT1 uživo ćirilicom ".

''Kolega Elvir Bucalo je najavu u svom stilu prilagodio tako da izražava zabrinutost nepoznavanja ćiriličnog pisma u većem dijelu BiH, rekao naprijed navedeno, time ne vrijeđajući građane koji koriste ćirilično pismo. U odjavi emisije kolega Bucalo se ispričao svima onima koji nisu razumjeli njegovu poruku'', navodi BHRT.

Dodaju kako je ''Bucalo svoj radni vijek proveo radeći na promociji pomirenja, suživota i njegovanju različitosti, što potvrđuju njegovi brojni prilozi, tekstovi, emisije pa i video zapisi koji su dostupni javnosti, a na kojima se vidi da je kolega Bucalo upravo suprotno od onoga kakvim ga pojedini mediji, političari i osobe iz javnog života kroz društvene mreže žele predstaviti''.

''Nastavit ćemo odgovorno čuvati oba pisma i sva tri jezika, tj. jezike kulturu i tradiciju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, kao što je to bilo i do sada. Preuzimanje i objavljivanje pojedinih dijelova programskih sadržaja koji su uzeti iz konteksta u svrhu politikanstva nećemo tolerirati. Pozivamo i ovim putem sve one koji imaju mehanizme u zakonodavnim tijelima vlasti u BiH da rade na iznalaženju zakonskih rješenja za stabilno financiranje BHRT-a, a sve one koji krše Zakon o javnim emiterima u Republici Srpskoj da svoje obaveze počinju izvršavati i poštovati Zakon'', navedeno je.

U priopćenju se podsjeća da od 2017. godine BHRT nije naplatio od RTRS-a, a time ni iz RS ''ni jednu KM od dijela pretplate koja mu po zakonu pripada''.

''Bez obzira na vrlo tešku financijsku situaciju u kojoj se nalazi BHRT i svakodnevnim napadima u javnosti kroz pojedine medije, naručenim tekstovima o BHRT-u od strane određenih politika i pojedinaca koji nas pokušavaju okarakterizirati kao diskrimintatorski, politički, manipulativni medij, ugasiti nas, ovim putem još jednom poručujemo da nikada nećemo dozvoliti da se u programu vrši diskriminacija ili omalovažavanje bilo koga, te da ćemo i dalje raditi profesionalno poštujući etička načela novinarstva'', stoji u priopćenju Odnosa s javnošću BHRT-a.

Kopirati
Drag cursor here to close