Izbori u Mostaru

BH blok o probosanskom: 'Nisu sporni principi, nego tko ih je potpisao'

Uz to što Mostar, za probosanski blok, mora biti organiziran kao jedna, nedjeljiva jedinica lokalne samouprave, te gospodarsko i kulturno središte Hercegovine, mora biti stabilan i siguran grad
Vijesti / Politika | 30. 08. 2020. u 08:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvadeset je točaka u principima koje su potpisale stranke okupljene u probosanski blok, a koje će zajednički nastupiti na lokalnim izborima u Mostaru. SDA, DF, SBB, BPS i Stranka za BiH radit će, obvezali su se, na nedjeljivosti Mostara, reformi lokalne samouprave i izmjenama Statuta Grada Mostara.

S druge strane, BH blok koji je okupio SDP i Našu stranku sumnja u nakane petorke, tim više jer među njima ima onih koji su, poručuju, skupa s HDZ-om BiH, izravno odgovorni za stanje u Mostaru u posljednjih 25 godina, javlja FTV.

Uz to što Mostar, za probosanski blok, mora biti organiziran kao jedna, nedjeljiva jedinica lokalne samouprave, te gospodarsko i kulturno središte Hercegovine, mora biti stabilan i siguran grad, prepoznatljiv, kažu, po demokratskim standardima.

Potpisano je i to da će, uz ostalo, podržati izmjene Statuta, ali i da će biti obnovljeni svi porušeni objekti, te analiziran rad upravljačkih struktura u svim javnim poduzećima. Dotakli su se i sporta, turizma, ali i njegovanja antifašističkih tekovina.

''Promovirat ćemo jedinstveni Mostar, koji je po svom kodu multietnički grad, koji je višestoljetni prostor međukulturalnog prožimanja. Mostar koji će u budućnosti biti mjesto ugodnog življenja i unosnog poslovanja'', poručio je potpredsjednik SDA Denis Zvizdić.

''Ovo oko čega smo danas i u sljedećih nekoliko mjeseci zajedno tu garant je da ćemo sve prirodne, geografske, ljudske, turističke potencijale iskoristiti na principu sinergije i zajedničkog nastupa'', istaknuo je predsjednik Kantonalnog odbora DF-a HNŽ-a Ahmed Džubur.

No, u iskrene nakane ne vjeruju u BH bloku, koji se nije želio pridružiti novoj mostarskoj platformi. U SDP-u i Našoj stranci u potpisanim principima ne vide ništa sporno. Dapače. Ali vide u strankama koje su ih potpisale. Posebice u SDA, koja je, ističu, u vječitoj suradnji s HDZ-om BiH, grad i dovela u stanje u kakvom je sad: podijeljen, te infrastrukturno i komunalno potpuno neprepoznatljiv.

''Bili smo svjesni da će na papir biti stavljena nova obmana koja će biti istrasirana određenom politikom manipulacije straha. Znači, 'mi protiv njih' i na kraju opet nakon izbora zajedno krčmljenje gradskih nekretnina, ustečajenih poduzeća, prostornih planova'', kaže član Predsjedništva SDP-a Aner Žuljević.

 ''Čini mi se da niz principa koje su potpisali više govori o tome šta oni sve nisu uradili, a trebali su jer njihovi su kadrovi primali lijepe iznose i plate za poslove koje su obavljali, odnosno nisu obavljali'', navodi potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija.

U probosanskoj platformi se ne vide ni Prva mostarska partija, ni Platforma za progres. I dok će Probosanski blok s kandidatom za gradonačelnika izići za desetak dana, BH bloku se, kažu, ne žuri, tim više jer se gradonačelnika Mostara ne bira izravno nego ga bira Gradsko vijeće.

Lokalni izbori koji će biti održani u decembru u gradu na Neretvi nakon dugih 12 godina, prilika su za sve građane, pa tako i za srpski narod da iskažu izbornu volju. Na ovaj način mostarski Srbi će, kažu, moći odabrati svoje predstavnike za koje smatraju da će se početi baviti stvarnim problemima srpskog naroda, javlja FTV.

Kopirati
Drag cursor here to close