Rapodjela novca

Bevanda osuo po Vladi Federacije: To ne može više nitko upratiti

Ministar financija i trezora BiH je napomenuo da je tekst zakona usvojen u Upravnom odboru UNO, Vijeću ministara, te oba doma Parlamenta BiH.
Vijesti / Politika | 31. 07. 2018. u 15:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda rekao je danas da je Vlada Federacije BiH donesenim zaključcima o raspodjeli prihoda od putarina izašla van svojih ovlaštenja, prenosi Srna.

Bevanda je potvrdio da je tek jutros dobio zaključke Vlade Federacije BiH, ističući kako je riječ o političkoj predstavi, te da je federalna Vlada izašla van nadležnosti koje propisuje Zakon o sustavu neizravnog oporezivanja kojim je definiran sastav i nadležnost Upravnog odbora (UO) Uprave za neizravno oporezivanje (UNO).

 

Interesni lobiji


Podsjetio je kako je Zakon o trošarinama iniciran sporazumom predsjednika vlada FBiH Fadila Novalića i Republike Srpske Željke Cvijanović, kojim se osim putarina predviđa i uvođenje trošarina za žestoka pića i pivo u svrhu sanacije zdravstva.

"Proradili su interesni lobiji i konačni tekst je usvojen uz suglasnost premijera i sudionika svih razina vlasti, te asistenciju međunarodne zajednice, odnosno Međunarodnog monetarnog fonda i Europske banke za obnovu i razvoj", rekao je Bevanda, naglašavajući kako je on posljednji koji je dao suglasnost.

Ministar financija i trezora BiH je napomenuo da je tekst zakona usvojen u Upravnom odboru UNO, Vijeću ministara, te oba doma Parlamenta BiH.

"Privremenu odluku o raspodjeli putarina donio je UO UNO. Ona je doslovno glasila: 10 posto prikupljenih sredstava ostaje u rezervi na posebnom računu kod Centralne banke BiH do konačnog poravnavanja", rekao je Bevanda.

Plijen

Prema njegovim riječima, preostali iznos od 90 posto sredstava kao osnova od 100 posto dijeli se da FBiH dobije 59 posto, Republika Srpska 39 posto i Brčsko distrikt dva posto.

Bevanda je ukazao da su on i federalna ministrica financija Jelka Milićević članovi UO UNO po funkciji, što je definirano Zakonom, i da ih nisu imenovali Vijeće ministara, odnosno, Vlada FBiH.

Podsjetio je kako UO UNO izvještaj za svoj rad podnosi Vijeću ministara.

"Već dugo je UNO na udaru. Izgleda, a to je apsurd, da u vrijeme kada Uprava bilježi rekorde prema prikupljenim neizravnim porezima i osigurava financijsku stabilnost svim razinama vlasti kroz proračune i druge oblasti, a u ovom slučaju se misli na gradnju puteva, u Vladi FBiH i određenim strankama to, gdje god ima para, vide kao plijen", upozorio je Bevanda.

Ministar financija i trezora BiH dodao je da mu je jasno i zašto su stalno izvanredne sjednice Vlade FBiH.

Prašina u očima

"Baci se prvo prašina u oči. Zatim se obmanjuje javnost i u nastavku sjednice idu odluke o kupovini i prodaji zgrada, što više nitko ne može upratiti i grantovima. UO UNO je mjesto gdje se donose odluke i tako će i ostati", rekao je Bevanda.

Poručio je onima koji "hoće da razgrade Jedinstveni račun i unište instituciju koja je teško stvorena, neka i dalje rade kako su naumili, ali da se ne kunu u državu jer je time direktno ugrožavaju".

Vlada FBiH je na sjednici 27. srpnja tijekom rasprave o informaciji o donošenju privremene odluke UO UNO BiH o raspodjeli prihoda od putarina, koju je inicirao federalni premijer Fadil Novalić, donijela više zaključaka.

Privremena zabrana

U zaključcima se od UO UNO traži informacija na osnovu kojih je analitičkih pokazatelja glasovano za donošenje odluke o izmjeni Odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od putarina za auto-puteve i zbog čega do sada nije donesena odluka o konačnoj raspodjeli prihoda od putarina za auto-puteve.

Vlada FBiH je formirala Koordinacijski tim za praćenje uplata na Jedinstveni račun i raspodjele prihoda od svih neizravnih poreza, te ovlastila premijera FBiH Novalića da pred Sudom BiH podnese zahtjev za određivanje privremene mjere za zabranu primjene Odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od putarina za auto-puteve i njezino stavljanje van snage.

Kopirati
Drag cursor here to close