Provođenje presude

Bevanda o ravnatelju policije: Pat pozicija - ništa bez politike

 ''Mi smo u pat poziciji. Ne postoji akt kojim je ravnatelj razriješen, niti postoji akt kojim možemo okončati ovu odluku imenovanja koja je započeta 2014. godine'', rekao je ministar Slađan Bevanda.  
Vijesti / Politika | 18. 10. 2017. u 15:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sud je donio odluku kakvu je donio međutim nijednim aktom ravnatelj policije HNŽ-a Ilija Lasić nije razriješen svoje dužnosti i on obnaša dužnost ravnatelja policije. Kada tijela koja trebaju provesti presudu donesu akt naravno da će sudska presuda biti provedena. Mora se okončati postupak imenovanja koji je započet 2014. godine'', rekao je ministar unutarnjih poslova Hercegovačko-Neretvanske županije  Slađan Bevanda prilikom gostovanja na Radiju Herceg-Bosne.

Ravnatelj nema plaće

Bevanda je rekao kako ravnatelja policije smo može imenovati i smijeniti Vlada HNŽ-a  i neovisno povjerenstvo. Rekao je kako se imenovanje i razrješenje ravnatelja policije neće riješiti bez političkog dogovora.

''Ovo je postao problem koji se kroz institucije neće moći riješiti bez političkog dogovora. Politički akteri trebaju sjesti i postići dogovor'', rekao je Bevanda i dodao da je nekorektno da se preko Lasićevih leđa lome koplja.

Istaknuo je kako je neprovođenje odluke udar na Lasićevu egzistenciju jer nije primio plaće za kolovoz i rujan.  

Policija stagnira

''Ravnatelj policije nema plaću za kolovoz i rujan. Ministar financija je donio rješenje kojim uskraćuje plaću ravnatelju policije za kolovoz, ali i rujan'', rekao je Bevenda.

Podsjetio je da policija stagnira zbog nepostojanja neovisnog odbora.

Podsjećamo, Županijski sud u Mostaru uvažio je žalbu tužitelja Amira Begića, preinačio prvostupanjsku presudu i uvažio tužbeni zahtjev tužitelja, utvrdivši da je izbor policijskog ravantelja  HNŽ-a Ilije Lasića izvršen na nezakonit način.

Klub Bošnjaka prethodno je od Lasića tražio da sam odstupi s dužnosti, a od članova Neovisnog odbora za imenovanje da podnesu ostavke. Njima je kasnije istekao mandat, a novi odbor nije imenovan.

Izvanredna sjednica Vlade HNŽ-a na temu provedbe pravomoćne presude Županijskog suda oko imenovanja ravnatelja županijske policije prekinuta je nakon što se ministri iz SDA, nakon zatražene stanke, nisu vratili na sjednicu. Uoči nje, javnosti su odaslana priopćenja u kojima se dvije stranke međusobno optužuju za novonastalu situaciju.

''Najoštrije osuđujemo neodgovorno medijsko komentiranje pravomoćne sudske odluke od strane ŽO HDZ-a HNŽ, uz neprimjereno i diskriminirajuće licitiranje nacionalnim pripadnostima sudaca koji su odlučivali u navedenom predmetu'', naveli su iz SDA.

S druge strane, Županijski odbor HDZ BiH Hercegovačko-neretvanske županije smatra kako je Županijski sud u Mostaru, presudom u kojoj je osporio izbor ravnatelja policije HNŽ, "stao na stranu SDA i preuzeo odgovornost za sigurnosno stanje u Županiji".

Kopirati
Drag cursor here to close