Godine idu

Bešlić izabran dok još nisu postojali Instagram, WhatsApp, Viber...

Puno stvari se od Bešlićevog imenovanja promijenilo na svjetskoj, europskoj i regionalnoj sceni.
Vijesti / Politika | 30. 05. 2018. u 12:57 Z.D. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Godine lete'', kaže narod kada hoće opisati neko vremensko razdoblje koje je za pojedinca ili skupinu, prema njima, iznimno brzo. Međutim, zanimljivo je usporediti stvari koje se kroz određeno razdoblje mijenjaju, ili, možemo slobodno, reći nastaju, dok nešto drugo stoji godinama takvo kakvo jeste. Kao, na primjer, gradonačelnik Mostara.

Ljubo Bešlić izabran je za gradonačelnika Mostara posljednji put sad već davne 2009. godine. Prisjetimo se - Bešlić je postao je dogradonačelnikom Grada Mostara početkom 2003. godine, a gradonačelnikom Grada postaje sredinom prosinca 2004. godine. Na drugi mandat gradonačelnika Mostara Ljubo Bešlić je izabran u prosincu 2009. godine. Dakle, prije skoro deset godina.

Od tada pa do danas izbori u Gradu Mostaru nisu održani, a sudeći prema prekinutim nadobudnim pregovorima oko izbornih pravila za Grad Mostar, još skoro i neće biti. Tako će Grad Slučaj, ma koliko netko tvrdio da on to nije, ostati jedinstven primjer, a čovjek na čelu Grada, priličan fenomen.

Puno stvari se od Bešlićevog imenovanja promijenilo na svjetskoj, europskoj i regionalnoj sceni.


Bešlić je na vlast došao kada su društvene mreže bile u povojima. Postojao je jedino Facebook. Mostarskog gradonačelnika tako primjerice niste mogli lajkati na Instagramu jer je Instagram nastao tek 2012. godine. Ukoliko ste imali Ljubin broj, niste mu se mogli javiti putem WhatsAppa, jer je nastao tek 2014. godine, a slično je i s Viberom, koji je nastao tek godinu dana nakon što je Bešlić postao gradonačelnikom.


A kad smo već kod tehnologije, vrijedi usporediti i početak Bešlićeva mandata s mobilnim uređajima koji su se koristili tada i danas. Primjerice, iPhone 2017. godine ''izbacio'' verziju iPhone X, dok je 2009. godine zadnja verzija iPhonea bila 3GS. Kada je u pitanju Samsung, 2009. godina bila je godina kada je pušten prvi Galaxy.

Svijet je tako u 10 godina doživio velike promjene na tehnološkom polju, ali Mostar gradonačelnika nije promijenio.

Vrijedi još malo zaviriti u povijest na neke važne događaje od 2009. godine do danas. Primjerice, za vrijeme Bešlićevog mandata, Barack Obama odradio je dva mandata na čelu SAD-a.


Iste godine kad je Ljubo Bešlić izabran za gradonačelnika Mostara, tadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader dao je ostavku, a na čelo Vlade došla je Jadranka Kosor. Ni jedno ni drugo danas nisu u izvršnoj vlasti u Hrvatskoj. Iste te godine Branimir Glavaš osuđen je na 10 godina zatvora, nakon čega je pobjegao u BiH, gdje je odložio dio kazne, vratio se u Hrvatsku gdje je izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru.


Što se tiče još nekih događaja u toj 2009. godini, prvoj godini Bešlićevog gradonačelnikovanja, vrijedi spomenuti kako je u Hrvatskoj održano svjetsko prvenstvo u rukometu, kako je Hrvatska zajedno s Albanijom primljena u NATO, kako su Čović, Dodik i Tihić te godine dogovarali nova načela ustrojstva BiH kao decentralizirane države sa srednjim razinom vlasti od četiri teritorijalne jedinice. U međuvremenu, Sulejman Tihić, je preminuo.


Bešlić se ''drži'' na funkciji duže i od visokih predstavnika u BIH. Od početka njegova mandata, izmijenile su se tri osobe u fotelji visokog predstavnika OHR-a u BiH: Christian Schwarz-Schilling, Miroslav Lajčak i aktualni Valentin Inzko.

I neke stranačke kolege Bešlić je ''pospremio'' u mirovinu. Primjerice, Ilija Filipović i Rafael Gagro, koji su vodili Županijski odbor HDZ BiH HNŽ danas su u mirovini i politički su neaktivni, dok je u njihovu stolicu sjeo - upravo Ljubo Bešlić.

Valja se također prisjetiti i plejade političara koji su trajali i dotrajali, dok Bešlić još vlada - Zvone Jurišića, Živka Budimira, Nedžada Brankovića, više nema ni na mapi u političkom smislu... Od njegovih stranačkih kolega koje više nemaju funkcije u izvršnoj vlasti vrijedi spomenuti Dragana Vrankića, Ivu Miru Jovića, Niku Lozančića…

Foto: Bljesak.info / 15 godina od izbora Ljube Bešlića za gradonačelnika Mostara

Iako je Bešlić i sam više puta rekao kako nije najzgodnije vladati gradom u situaciji kad se baš ništa ne može promijeniti, čini se kako će tako ostati još jedno vrijeme i da bi Bešlić mogao puno toga ispratiti s funkcije s koje ne još uvijek ne može otići.

Kopirati
Drag cursor here to close